Štrajk pilotov znížil v minulom roku prevádzkový zisk Air France-KLM

NETKY.SK • 19 Február 2015, 14:03 • 2 min
Štrajk pilotov znížil v minulom roku prevádzkový zisk Air France-KLM

PARÍŽ/AMSTERDAM - Letecká spoločnosť Air France-KLM plánuje urýchliť proces znižovania nákladov a zredukovať objem investícií potom, ako za minulý rok zaznamenala pokles prevádzkového zisku.

slovakia

left justify in out

Pod tento vývoj sa do veľkej miery podpísal štrajk pilotov. Informovali o tom agentúra Reuters, denník Wall Street Journal a server BBC.
     

Letecká spoločnosť oznámila, že za minulý rok evidovala stratu na úrovni 198 miliónov eur, čo je výrazný pokles oproti strate 1,83 miliardy eur v roku 2013. Pod výrazný pokles sa podpísali jednorazové položky ako predaj akcií rezervačného systému Aamdeus.
     

Na druhej strane zisk pred úrokmi, daňami, odpismi a amortizáciou (EBITDA) dosiahol 1,598 miliardy eur, čo oproti roku 2013 znamená pokles o 266 miliónov eur. Je to dôsledok septembrového 14-dňového štrajku pilotov. Podľa spoločnosti okrem toho na výsledky zapôsobil aj pokles kurzu eura a nadmerná kapacita na linkách do Ázie, Latinskej Ameriky a Afriky, čo viedlo k poklesu cien leteniek. Tržby za minulý rok klesli o 2,4 % na 24,91 miliardy eur.
     

Aerolínie zároveň oznámili, že v nasledujúcich dvoch rokoch zredukujú investičné plány o 600 miliónov eur. "Vzhľadom na to, ako sa trhy s výnimkou Severnej Ameriky vyvíjajú, sme veľmi, veľmi opatrní," povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Alexandre de Juniac.
     

Pozitívom bol posledný kvartál, keď sa firma dostala z vysokej straty vo 4. štvrťroku 2013 späť do zisku. Zisk v posledných troch mesiacoch minulého roka dosiahol 316 miliónov eur, zatiaľ čo v rovnakom období predchádzajúceho roka zaznamenali aerolínie stratu 1,18 miliardy eur. Tržby sa zvýšili na 6,21 miliardy eur zo 6,12 miliardy eur v poslednom štvrťroku 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies