Štrajk nemeckých rušňovodičov má dopad aj na medzinárodné vlaky prechádzajúce cez Slovensko

NETKY.SK • 18 Október 2014, 11:55 • 2 min
Štrajk nemeckých rušňovodičov má dopad aj na medzinárodné vlaky prechádzajúce cez Slovensko

BERLÍN - Rušňovodiči nemeckej železničnej spoločnosti Deutsche Bahn vstúpili dnes do dvojdňového štrajku po tom, ako ich odbory odmietli novú platovú ponuku v spore, ktorý komplikuje súperenie medzi odborovými organizáciami, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Odborová organizácia GDL vyzvala svojich členov na štrajk od dnešných skorých ranných hodín až do pondelňajšieho rána. Ide už o druhý ich štrajk tento týždeň. GDL požaduje päťpercentné zvýšenie platov a skrátenie pracovného času. Väčším problémom je však jej požiadavka, aby mohla vyjednávať za ďalších železničných zamestnancov, tradične zastupovaných konkurenčnými odbormi, napísala AP.

      

Železničná spoločnosť Deutsche Bahn uviedla, že v piatok ponúkla rušňovodičom päťpercentné zvýšenie platov počas 30 mesiacov, ale nepristúpi na mzdové dohody týkajúce sa ďalších zamestnancov. GDL jej ponuku odmietla.
      

Deutsche Bahm upozornila, že počas víkendu vypraví zrejme iba 30 percent z plánovaných diaľkových vlakových spojov. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v piatok informovala, že štrajk nemeckých rušňovodičov - od 2.00 h dnešného dňa do pondelka 20. októbra do 04.00 h - ovplyvní pravdepodobne aj šesticu medzinárodných vlakov, ktoré jazdia cez slovenské územie. Nočné vlaky majú byť počas štrajku v plnej prevádzke, nie je však vylúčené ich meškanie.

 

V Nemecku zastavili rušňovodiči DB osobnú aj nákladnú dopravu

Odborová organizácia nemeckých rušňovodičov GDL začala dnes rozsiahly dvojdňový štrajk. Informuje DPA. Na trate nevyšli mnohé rýchliky, regionálne a ani prímestské súpravy. Hovorkyňa železnice uviedla, že prerušenie osobnej dopravy postihlo nielen ľudí, ktorí chceli cestovať cez víkend, ale v mnohých spolkových krajinách aj dovolenkárov, ktorí sa s deťmi vracali zo školských  prázdnin, alebo ktorí sa na ne chystali odcestovať.
      

Politici a predstavitelia ekonomiky žiadajú znesvárených sociálnych partnerov, aby sa vrátili za rokovací stôl. Pár hodín po začiatku celonemeckého štrajku rušňovodičov informovalo vedenie Nemeckej železnice (DB), že sa jej podarilo vypraviť asi 30 % diaľkových spojov. Situácia vraj nie je katastrofálna ani v regionálnej a prímestskej osobnej doprave. V piatok (17.10.) napoludnie sa zastavila aj nákladná železničná doprava. Súpravy sa opäť dajú do pohybu v pondelok (20.10.) o štvrtej hodine.
      

GDL zastavilo železničnú dopravu v celej krajine, a tak zvýšiť tlak na vedenie podniku, aby pristúpilo na ich požiadavky. V prvom rade chcú dosiahnuť zvýšenie tarifných miezd o 5 % a znížiť týždenný pracovný úväzok o dve hodiny. Šéf DB Ulrich Weber pre dnešné vydanie denníka Bild povedal, že odborári zo svojich požiadaviek neustúpili ani o milimeter, hoci v piatok dostali novú ponuku na dohodu. Odmietli ju.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona