Štrajk letušiek a stevardov Českých aerolínií sa pravdepodobne odloží

NETKY.SK • 25 August 2015, 13:38 • 2 min
Štrajk letušiek a stevardov Českých aerolínií sa pravdepodobne odloží

BRATISLAVA - Štrajk letušiek a stevardov Českých aerolínií (ČSA) plánovaný na stredu až piatok sa pravdepodobne uskutoční neskôr.

slovakia

left justify in out

Príčinou je predbežné opatrenie súdu, uviedla Tereza Löffelmanová z Odborovej organizácie posádok lietadiel (OOPL). Informoval o tom v utorok český internetový portál idnes.cz.


"Dnes popoludní sme dostali uznesenie o predbežnom opatrení, ktoré nám oznamuje, že musíme prehodnotiť konanie štrajku. Štrajk sa teda pravdepodobne bude posúvať, pretože máme nariadené, že nemôžeme vykonať štrajk v plánovanom termíne 26. až 28. augusta," povedala v pondelok v Českej televízii Löffelmanová. Definitívne rozhodnutie o konaní štrajku podľa nej však ešte len padne. České aerolínie v pondelkovej tlačovej správe uviedli, že do štrajku ženie letušky a stevardov ich odborová organizácia, pričom väčšina palubného personálu si ho neželá.


Odborová organizácia chce štrajkom dosiahnuť zvýšenie miezd po ich znižovaní vo februári. Podľa ČSA priemerná hrubá mzda letušiek vo firme v období februára až mája tohto roka klesla na 31 985 českých korún (CZK) z úrovne 43 845 CZK v rovnakom období vlaňajška. Okrem toho však letušky majú vreckové a stravné, ktoré bolo v máji tohto roka v sume 9 tisíc CZK, informoval portál. OOPL sa podľa vedenia ČSA nechce podieľať na úsporných opatreniach, ktoré dopravnej spoločnosti v prvom polroku pomohli k zisku 13 mil. CZK po niekoľkoročných stratách. České aerolínie navrhli zvýšiť súčasný priemerný plat letušiek o 14 % a plat vedúcich kabíny o 9 %. Je to však maximálny ústupok, ktorý môže vedenie urobiť, keďže spoločnosť si nemôže dovoliť ďalší stratový rok, uviedla ČSA.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies