Štrajk francúzskych železničiarov pokračuje, narušil dopravu v celej krajine

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 14:53 • 2 min
Štrajk francúzskych železničiarov pokračuje, narušil dopravu v celej krajine

PARÍŽ - Polovica vlakov vo Francúzsku nevyšla dnes v dôsledku pokračujúceho štrajku železničiarov, ktorý sa začal v stredu a vyústil v najhoršie narušenie železničnej dopravy v krajine za niekoľko rokov.

slovakia

left justify in out

Najvýraznejšie postihol oblasť veľkého Paríža, kde podľa SNCF premávala iba tretina vlakov.
     

Hrozí, že odborové zväzy predĺžia štrajk o tretí deň, pretože sa na vynútenom stretnutí s predstaviteľmi vlády prezidenta Francoisa Hollanda nedohodli. Odbory požadujú, aby vláda zrušila plánovanú reformu železnice, ktorá má opätovne spojiť železničnú spoločnosť SNCF a prevádzkovateľa tratí RFF do jednej firmy, kde by pôsobili ako dva samostatné celky.
     

Odbory chcú, aby opätovne splynuli do jedného celku, akým boli do rozdelenia v roku 1997, a aby ich vláda oddlžila.
     

"Nedosiahli sme nijaký pokrok," vyhlásila vo vysielaní televízie BFM po rokovaniach s námestníkom ministra dopravy Frédericom Cuvillierom Nathalie Bonnettová, predstaviteľka odborov SUD Rail.
     

Zamestnanci železničnej spoločnosti SNCF sa obávajú o pracovné miesta a argumentujú, že zanedbaná starostlivosť o trate bola jednou z príčin vlaňajšieho vykoľajenia vlaku južne od Paríža, pri ktorom zahynulo sedem ľudí. 
     

Splynutie oboch spoločností by podľa nich zabránilo aj takým prechmatom, k akému sa v máji priznala SNCF: objednala 2000 nových vlakových súprav, ktoré sú príliš široké pre staré železničné stanice v regiónoch. Teraz bude musieť investovať do rekonštrukcie staníc.
     

Parlament bude rokovať o návrhu železničnej reformy na budúci týždeň. Odbory dnes rozhodnú, či budú v štrajku ďalej pokračovať.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona