Štrajk autodopravcov sa znova začína: Došla im trpezlivosť!

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 18:19 • 2 min
Štrajk autodopravcov sa znova začína: Došla im trpezlivosť!

BRATISLAVA - UNAS požaduje, aby premiér urgentne konal. Únia autodopravcov požaduje zosúladiť aktuálny neštandardný stav v autodoprave na Slovensku na štandardnú európsku úroveň.

slovakia

left justify in out

V stredu 5. marca chce Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) doručiť predsedovi vlády Robertovi Ficovi oznámenie o štrajku. "Zajtra ráno oficiálne doručíme oznámenie o štrajku predsedovi vlády a vyzveme ho, aby urgentne konal tak, aby do tohto piatku bol zosúladený aktuálny neštandardný stav v autodoprave v SR na štandardnú európsku úroveň," informovala v utorok UNAS. Podľa únie autodopravcov predseda vlády disponuje takou mocou, že je schopný zmeniť akýkoľvek zákon do 48 hodín.

 

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) v utorok oznámila, že pristupuje na ostrý štrajk pre obavy z nenaplnenia dohodnutých podmienok v mýtnom systéme s ministerstvom dopravy. Cieľom štrajku je podľa UNAS-u urgentné dosiahnutie štandardných podmienok podnikania nielen v autodoprave. Únia autodopravcov v stanovisku neuviedla, kedy by sa mal štrajk začať a akú formu či rozsah by mal mať. 

 

"Po opakovaných urgenciách s riešením a garantovaním dohodnutých podmienok autodopravcovia usúdili, že sú vodení za nos. Ministerstvo dopravcom podsúva iné verzie dohody a nie je schopné dodať ani len zápisnicu. Tento postup hodnotia autodopravcovia ako snahu vlády prečkať blížiace sa voľby (prezidenta)," uviedla UNAS vo svojom stanovisku. 

 

Ministerstvo dopravy a Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia sa v utorok dohodli na ďalších zmenách v mýtnom systéme. Autodopravcovia nebudú od 15. marca platiť mýto ani v intraviláne na diaľničnom obchvate Bratislavy, podobne ako ani za prejazdy cez obec a mestá na iných spoplatnených úsekoch v celkovej dĺžke takmer tisíc kilometrov. Pri náhodnom nezaplatení mýta bude na palubnej jednotke môcť byť debet 12 eur. "V prípade, že sa dopravcovi takýto priestupok stane v období do šiestich mesiacov, pokutovaný príslušníkmi mýtnej polície nebude," povedal na tlačovej besede po rokovaní prezident ČESMAD Ľubomír Honíšek. Rokovanie s rezortom dopravy označil za konštruktívne a ČESMAD podľa neho nemá dôvod na štrajk, ktorý oznámila Únia autodopravcov Slovenska. 

 

Zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska sa na rokovaní, ktoré sami iniciovali, nezúčastnili. Štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček vyhlásil, že UNAS nemá dôvod štrajkovať, pretože pri rokovaniach pred takmer dvoma týždňami sa dohodli na splnení jej požiadaviek na fungovanie mýtneho systému. Vedenie UNAS podľa štátneho tajomníka zneužíva autodopravcov na politické ciele pred prezidentskými voľbami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies