Strach z finančnej tiesne a chudoby trápi takmer 70% Slovákov

NETKY.SK • 24 August 2016, 15:17 • 2 min
Strach z finančnej tiesne a chudoby trápi takmer 70% Slovákov

BRATISLAVA - Takmer sedem z desiatich Slovákov má strach z finančnej tiesne a chudoby. Obavy a neistoty spájané s budúcnosťou pritom rieši 66 % Slovákov. Ukázal to najnovší prieskum investičnej skupiny Pioneer Investments.

slovakia

left justify in out

Najväčšou obavou Slovákov je strach, že sa dostanú do finančnej tiesne alebo spadnú do chudoby. Obáva sa toho 69 % respondentov. Okrem toho majú obavy aj z terorizmu a utečeneckej krízy. Strach z chudoby majú pritom častejšie ženy a ľudia s nižším vzdelaním. "Súčasná konzumná spoločnosť potrebu finančnej istoty umocňuje. V podvedomí zakorenená obava z neistej budúcnosti, či už ide o vyhliadky na dôchodok alebo o finančné zabezpečenie potomkov, potom môže mátať aj v hlavách inak spokojných ľudí," konštatuje manažér spoločnosti Miroslav Ovčarik.

 

Viac ako polovica opýtaných, teda 56,6 %, cíti neistotu a strach aj z dlhodobej choroby alebo z ďalšieho politicko-ekonomického vývoja v Európe a vo svete. Nezanedbateľná je aj obava z vojnového konfliktu a straty slobody, ktorú pociťuje 51 % opýtaných. Na ďalších priečkach sa umiestnila obava zo straty zamestnania, ktorú má 50,5 % opýtaných, ale aj neistota a strach z rozpadu partnerského vzťahu a zo samoty, ktorú pociťuje tretina respondentov. Asi 10 % opýtaných má strach z iných ako menovaných oblastí, pričom najčastejšie sa objavoval strach z choroby a straty blízkych osôb.

 

Aj napriek obavám, ktoré Slováci majú, 37,5 % opýtaných očakáva, že sa ich situácia v horizonte piatich rokov výrazne zlepší. Prieskum ukázal, že pozitívny vývoj finančnej situácie očakáva 56,5 % mladých vo veku do 29 rokov. Naopak vo vekovej skupine 45 až 60 rokov počíta s výrazným zlepšením finančnej situácie už len 6 % ľudí. Prevratnú zmenu v tejto oblasti neočakáva 44 % respondentov. Zhoršenie finančnej situácie počas piatich rokov očakáva takmer 12 % Slovákov.

 

Ľudia sú však presvedčení, že ich finančná situácia ako aj spoločenské postavenie sa môže zlepšiť vďaka vzdelaniu. Presvedčených je o tom 28,5 % respondentov. "Lepšia finančná situácia býva často spájaná s vyšším vzdelaním. Je potrebné si uvedomiť, že k všeobecnému vzdelaniu a rozhľadu dnes nevyhnutne patrí aj finančná gramotnosť, teda orientácia vo finančných otázkach a schopnosť efektívne riadiť svoje osobné financie," dodáva Ovčarik.

 

Z prieskumu vyplynulo, že väčší význam vzdelaniu pritom prikladajú ľudia bez maturity v porovnaní s vysokoškolákmi. To, že vyššie vzdelanie má nesporné výhody, tvrdí viac ako polovica Slovákov, teda 57 % respondentov. Zároveň sú však toho názoru, že to nie je jediný predpoklad úspechu. Takmer 13 % ľudí sa domnieva, že vzdelanie nič nezmôže, a je potrebné snažiť sa inak.

Prieskum pre investičnú skupinu zrealizovala spoločnosť StemMark v júli tohto roka na vzorke 500 mužov a žien vo veku 18 až 60 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies