Strach Stropnického: Po útoku na dom dostane český minister obrany opancierovanú limuzínu

NETKY.SK • 20 Október 2015, 13:52 • 2 min
Strach Stropnického: Po útoku na dom dostane český minister obrany opancierovanú limuzínu

PRAHA - Český minister obrany Martin Stropnický bude mať k dispozícii pancierované auto, ktoré odolá výbuchom či plynovým útokom. Podľa ministerstva politikovi hrozí zvýšené nebezpečenstvo. Špeciálnu limuzínu mu chce zaobstarať ešte tento rok, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Auto pre Stropnického má podľa denníka Právo odolať aj strelám kalibru 7,62 x 51 milimetrov, ktoré sa používajú napríklad do ľahkého guľometu M60. Ministerstvo chce kúpiť aj rovnaké vozidlo bez pancierovania. Za obe autá plánuje zaplatiť 14,5 milióna korún (535,400 eur) bez DPH. Vypíše preto verejnú zákazku, ktorou sa má v najbližších týždňoch zaoberať česká vláda.

 

"Dôvodom obstarania týchto vozidiel je preventívne reakciou na aktuálne zhoršenú bezpečnostnú situáciu, zvýšené bezpečnostné hrozby týkajúce sa chránenej osoby a ďalej nadväznosť na nedávno vykonaný útok proti chránenej osobe," napísalo ministerstvo v zdôvodnení verejné zákazky.

 

Na ministrov dom v júni niekto hodil zápalné fľaše, niektorí členovia jeho rodiny boli v tom čase doma. Polícia koncom septembra prepustila z väzby ruského študenta, ktorého z útoku podozrieva. Dvadsaťročný muž zložil kauciu.

 

Zatiaľ čo českého prezidenta, predsedu oboch parlamentných komôr, premiéra a ministrov zahraničia, vnútra a spravodlivosti stráži ochranná služba polície, o ministra obrany sa stará vojenská polícia. Tú údajne tento rok už dvakrát upozornili armádne spravodajcovia, že ministrovi hrozí nebezpečenstvo.

Autá najvyšších ústavných činiteľov, ktorí majú nárok na osobnú ochranku, pancierovaním bežne nedisponujú. Vybavené sú tak iba vozidlá diplomatov v rizikových krajinách, napríklad v Afganistane, Sýrii či niektorých afrických krajinách, doplnil server iDNES.cz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies