Strach na burze: Ekonóm varoval pred novou finančnou krízou!

NETKY.SK • 16 Február 2016, 19:27 • 2 min
Strach na burze: Ekonóm varoval pred novou finančnou krízou!

FRANKFURT NAD MOHANOM - Bývalý hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB) Jürgen Stark kritizoval správanie sa centrálnych bánk.

slovakia

left justify in out

Ich peniaze sa stali nebezpečným problémom. Stark to uviedol v rozhovore pre nemeckú spravodajskú televíznu stanicu N24.

 

Po prudkých turbulenciách na akciových burzách, ku ktorým došlo v minulých dňoch, rastú obavy, či to nie je začiatok novej finančnej krízy. Dochádza k tomu v situácii, keď svet ešte neprekonal všetky dôsledky finančnej krízy, ktorá sa začala v roku 2007.

 

Stark opustil pozíciu v ECB v roku 2012 dobrovoľne na protest proti kurzu, ktorý uskutočňovalo vedenie centrálnej banky eurozóny.

 

Napriek ubezpečovaniu, že sa celosvetový finančný systém po kríze stane bezpečnejším a že sa kondícia bánk zlepší, sú vlády a finančné trhy po dlhoročnej politike lacných peňazí závislejšie na centrálnych bankách než kedykoľvek v minulosti. Politika lacných peňazí nevyriešila nadmerné zadlženie štátov ani pretrvávajúce problémy so vzostupom ich hospodárstva.

 

Namiesto toho odborníci upozorňujú, že sa centrálne banky stali zajatkyňami vlastnej politiky.

 

Podľa Starka už niekoľko týždňov pozorujeme výraznú korektúru hodnôt, predovšetkým firemných akcií. To sa dalo očakávať. Medzinárodné inštitúcie ako Medzinárodný menový fond (MMF) varovali pred skokovou korektúrou finančných trhov. V takej situácii môže dôjsť k tomu, že to trhy preženú opačným smerom.

 

Stark sa neodvážil tvrdiť, že sme pred novou systémovou krízou. „Ale keď sa už nálada na finančných trhoch zvrtla, rýchlo môže dôjsť k tomu, že sa negatívny vplyv z jedného segmentu trhu prenesie na ďalšie."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies