Stovky zamestnancov oceliarní pre skrátený týždeň nenastúpili do práce

NETKY.SK • 5 Január 2016, 14:12 • 2 min
Stovky zamestnancov oceliarní pre skrátený týždeň nenastúpili do práce

KOŠICE – Po Novom roku nenastúpili do práce stovky zamestnancov košického U. S. Steelu.

slovakia

left justify in out

Odborári sa totiž s vedením dohodli na skrátenom pracovnom týždni. Dôvodom je pokles objednávok a zlá situácia na trhu s oceľou.

 

Ešte v minulom roku zamestnávateľ požadoval, aby odborári prijali dohodu skráteného pracovného týždňa o 20 %, čo predstavuje jeden deň v týždni. Dostali by náhradu mzdy vo výške 60 % z priemerného zárobku. "Za stranu odborov sme tento návrh neprijali, lebo sme považovali za nie celkom korektné uplatniť tento skrátený pracovný režim ešte v roku 2015 z dôvodu dobrých hospodárskych výsledkov," uviedol odborársky predák košických hutníkov Mikuláš Hintoš.

 

Koncom decembra však na dohodu v súvislosti s dramatickým znížením objednávok odborári pristúpili. TASR to dnes potvrdil hovorca spoločnosti U. S. Steel Košice Ján Bača. "Po dohode s odborármi sme pristúpili v januári 2016 k štvordňovému pracovnému týždňu. Za deň, počas ktorého zamestnanci na určených pracoviskách nebudú v práci, poskytneme 60 % kompenzáciu z priemerného zárobku zamestnanca," informoval Bača. Podľa jeho slov dôvodom je komplikovaná situácia na trhu s oceľou pre extrémne vysoké objemy dumpovaných produktov dovážaných do Európy v posledných mesiacoch.

Zamestnanci ostanú jeden deň v týždni doma po dohode so zamestnávateľom. Časť z nich už podľa odborárskeho predáka Mikuláša Hintoša využila túto možnosť. "V súčasnosti sa pripravujú zoznamy jednotlivých zamestnancov, ktorých sa to hlavne vo výrobe týkať nebude. Po sumarizácii týchto údajov budeme vedieť určiť presný počet zamestnancov, ktorých sa skrátený pracovný týždeň a prekážka na strane zamestnávateľa nedotkne," vysvetlil predseda odborov Hintoš.

 

Spoločnosť U. S. Steel Košice má v súčasnosti viac ako 12.000 kmeňových i externých zamestnancov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona