Stovky taxikárov blokovali bratislavské cesty!

NETKY.SK • 25 Marec 2013, 19:00 • 2 min
Stovky taxikárov blokovali bratislavské cesty!

BRATISLAVA – Niekoľko stoviek taxikárov protestuje jazdou v uliciach Bratislavy za vyriešenie svojich problémov. Protestnou jazdou chcú poukázať na cenovú politiku, ktorú podľa Ondreja Wenzla z Únie taxikárov z Bratislavy sprevádzajú dampingové ceny.

slovakia

left justify in out

„Nechceme, aby sa zdražovalo. Ide vyslovene o zrušenie dampingových cien, ktoré v žiadnom prípade nepokrývajú náklady taxikárov,“ povedal novinárom Wenzl. Podľa neho taxikárom škodí 50 percentná zľava pri telefonickej objednávke taxíka oproti využitiu vozidla na ulici. Tvrdí, že to zaviedla istá taxislužba ešte v roku 1997. „Poznáte, že by niekde mohla byť zľava 50 percent toľko rokov,“ pýtal sa. Wenzl odmieta, že by bolo kartelovou dohodou, ak by sa majitelia taxislužieb sami dohodli na zrušení dampingových cien. No keďže sa na odstránení tohto stavu dohodnúť podľa jeho slov nevedia, riešenie vidia taxikári v zákonnej úprave. „Keď sa nevedia dohodnúť majitelia, tak nech nastúpi štát, jednoznačne musíme tlačiť na ministerstvo financií,“ dodal. 

„V prípade, že by magistrát dostal od ministerstva financií formou zákona právomoc, aby určoval cenu, tak by mohol určiť maximálnu alebo pevnú cenu,“ ozrejmil. Podľa neho sa maximálna cena neosvedčila a nič nerieši. „Vyriešiť to môže jedine zavedenie pevnej ceny, ktorá by tu urobila poriadok a žiadny majiteľ taxislužby by nemohol donútiť taxikára jazdiť pod jeho výrobné náklady,“ skonštatoval. 

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik prisľúbil, že sa vytvoria dve pracovné skupiny, pokračuje Wenzl. „V jednej bude Únia taxikárov a Cech taxikárov a magistrát a mala by vypracovávať podklady pre veľkú skupinu, kde by malo byť ministerstvo financií, dopravy, vnútra, magistrát, cech a my,“ ozrejmil. 

Taxikári žiadajú tiež novelizáciu zákona o doprave, podľa ktorého nemôže dostať taxikár licenciu na auto staršie ako päť rokov, respektíve na auto, ktoré má najazdených 100-tisíc kilometrov pri benzínových a hybridných pohonoch a 150-tisíc pri dieselových. „Sami viete, že je to nezmysel. To sú autá v perfektnom stave, lebo každý rok musíme chodiť na technickú kontrolu,“ argumentoval šéf taxikárskeho združenia. 

Taxikári sa zhromaždili na parkovisku pri divadle Aréna v Petržalke pod Starým mostom. Protestná jazda smeruje cez Most SNP k Hodžovmu námestiu, ďalej cez Šancovú ulicu k ministerstvu financií, Úradu vlády SR až k Národnej rade SR. Protest plánujú ukončiť približne o 17:00 na Námestí SNP. 

Protestujúci taxikári požadujú zreálnenie nákladov na jeden kilometer jazdy, odbúranie 50 percentnej zľavnenej objednávky pri objednaní taxíka a dosiahnutie pevnej ceny. Žiadajú aj novelizáciu zákona o cestnej doprave pre ustanovenia o veku vozidla a najazdených kilometroch a chcú dosiahnuť funkčnú kontrolu zameranú na čiernych taxikárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies