Stovky sýrskych utečencov prekročili hranicu z Turecka späť do vlasti

NETKY.SK • 22 Jún 2015, 13:04 • 2 min
Stovky sýrskych utečencov prekročili hranicu z Turecka späť do vlasti

AKČAKALE - Stovky sýrskych utečencov, ktorí ušli do Turecka, dnes opäť prekročili hranicu do vlasti. Informovali o tom svedkovia. Pohraničná brána bola totiž na niekoľko dní znovu otvorená, keďže sily sýrskych Kurdov vyhnali militantov Islamského štátu (IS) zo sýrskeho pohraničného mesta Tal Abjad.

slovakia

left justify in out

Stovky utečencov - väčšinou žien a detí nesúcich tašky s osobnými vecami - za prísnych bezpečnostných opatrení na tureckej strane prekročili hranicu z tureckého mesta Akčakale do Tal Abjadu.
     

Sily pod vedením sýrskych Kurdov dobyli Tal Abjad od Islamského štátu (IS) minulý týždeň a militantov zahnali preč od hranice pri útoku, pri ktorom ich podporovali aj nálety koalície vedené Spojenými štátmi.
     

Turecké bezpečnostné sily informovali tlačovú agentúru Reuters, že hraničná brána bola následne na štyri dni z bezpečnostných dôvodov zatvorená.
     

Tento mesiac vstúpilo na územie Turecka vyše 23.000 utečencov unikajúcich pred bojmi v severnej Sýrii. Tieto údaje poskytli tureckí predstavitelia Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).
     

Turecko minulý týždeň obvinilo kurdské sily v severnej Sýrii z vyháňania civilistov z oblastí, ktoré majú obsadené, a vyjadrilo aj obavy z vyháňania Arabov a Turkménov z oblasti okolo Tal Abjadu.
     

Kurdské milície YPG (Oddiely ľudovej sebaobrany) tieto obvinenia odmietli a vyzvali civilistov na návrat do miest kontrolovaných sýrskymi Kurdmi, pričom sa im zaručili za bezpečnosť.
     

Sýrska občianska vojna spravila utečencov z vyše troch miliónov ľudí - teda takmer z pätiny predvojnového počtu obyvateľstva. Turecko prichýlilo 1,8 milióna sýrskych utečencov, čo znamená, že sa stalo najväčším hostiteľom utečencov na svete a predstihlo tak Pakistan.
     

V Sýrii je tiež približne 7,6 milióna vnútorne vysídlených ľudí, za čo môžu krvavé boje. Najnovšie údaje poskytol UNHCR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies