Stovky sýrskych Kurdov ušli pred útokmi islamistov na hranice s Tureckom

NETKY.SK • 19 September 2014, 12:43 • 2 min
Stovky sýrskych Kurdov ušli pred útokmi islamistov na hranice s Tureckom

DIMEKTAŠ - Na sýrskej strane hraníc s Tureckom sa dnes zhromaždili stovky sýrskych Kurdov, ktorí opustili svoje domovy po tom, ako ozbrojenci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) na severe Sýrie obsadili 21 dedín obývaných sýrskymi Kurdmi a zovreli do blokády aj mesto Ajn al-Arab, známe aj pod kurdským názvom Kobani.

slovakia

left justify in out

Podľa výpovedí očitých svedkov pre agentúru Reuters, väčšinu utečencov tvoria ženy a deti, ktorí sa zoskupili pri pohraničnom plote neďaleko tureckej dediny Dimektaš, ktorá je od mesta Kobani vzdialená asi 20 kilometrov.     
     

V tomto úseku turecko-sýrskej hranice sa od štvrtka večera zhromaždilo asi 3000 Kurdov, ďalší prichádzali aj dnes ráno, a to pešo či autami z neďalekých dedín. Tureckí pohraničníci, ktorí pozdĺž hranice vytvorili rad, im nedovolili vstúpiť na turecké územie, ale dedinčanom z tureckej strany umožnili, aby utečencom cez zátarasy hodili fľaše s vodou a vrecká s chlebom. 
     

Ako informoval turecký premiér Ahmet Davutoglu, guvernéri pohraničných provincií susediacich so Sýriou, kde kurdskí povstalci už desaťročia bojujú za väčšiu nezávislosť od vlády v Ankare, dostali nariadenie znásobiť pomoc pre utečencov zo sýrskej strany hraníc. Zdôraznil však, že prioritou Turecka je poskytovať pomoc v rámci hraníc Sýrie, teda ešte na jej území. 
     

Po útoku islamistov na mesto Kobani kurdskí ozbrojenci vyzvali mládež z prevažne Kurdmi obývaného juhovýchodu Turecka, aby sa pridala k ich jednotkám bojujúcim proti IS. Útok islamistov na kurdské enklávy sa odohral len niekoľko dní po informácii amerického vojenského velenia, že sýrski Kurdi budú potrebovať pomoc v boji proti islamistickým militantom.
     

Americký prezident Barack Obama minulý týždeň vyhlásil, že nebude váhať s vydaním rozkazu na ostreľovanie pozícií IS, ktorý využíva Sýriu ako základňu na realizáciu svojich plánov ohľadom ovládnutia Blízkeho východu a šírenia radikálneho výkladu sunnitského islamu. Americké lietadlá už podnikajú nálety na pozície IS v Iraku a Obama minulý mesiac povolil aj prieskumné lety nad územím Sýrie,
     

V súvislosti s vývojom situácie v Kurdmi obývaných oblastiach Sýrie západné štáty zintenzívnili kontakty s najvplyvnejšou kurdskou stranou v Sýrii - Zjednotenou demokratickou stranou (PYD). Najväčšia kurdská ozbrojená skupina v Sýrii - jednotky ľudovej ochrany (YPG) - tvrdí, že má k dispozícii 50.000 mužov a profiluje sa tak ako prirodzený spojenec USA v ich snahách o vytvorenie koalície pre boj s IS. Agentúra Reuters však pripomína, že vzťahy sýrskych Kurdov so Západom komplikuje ich napojenie na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá v Turecku vedie kampaň za rešpektovanie práv tamojších Kurdov. Mnohé západné štáty však majú PKK na zozname teroristických organizácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies