Stovky nigérijských vojakov prepustili pre zabelosť v boji proti Boko Haram

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 17:41 • 2 min
Stovky nigérijských vojakov prepustili pre zabelosť v boji proti Boko Haram

ABUJA - Najmenej 200 vojakov prepustili nigérijské ozbrojené sily pre údajnú "zbabelosť" a neschopnosť bojovať proti islamistickej skupine Boko Haram. Uviedol to dnes spravodajský server BBC s odvolaním sa na tvrdenia nigérijských vojakov.

slovakia

left justify in out

Výpoveď pritom údajne môže dostať ešte ďalších 4500 radových vojakov. Zdroj z prostredia nigérijských ozbrojených síl pre BBC potvrdil prepustenie vojakov, avšak neuviedol presný údaj o ich počte.

 

Podľa BBC súvisia mnohé prípady prepustenia vojakov s dobytím mesta Mubi skupinou Boko Haram vlani v októbri. Ide pritom o druhé najväčšie mesto v štáte Adamawa, ktoré vyhlásilo spolu s ďalšími dvoma výnimočný stav.

 

Jeden z prepustených vojakov, ktorý bol svedkom dobytia mesta Mubi islamistami, pre BBC uviedol, že vojaci jednoducho poslúchli príkazy svojich veliteľov. Tí im údajne povedali, aby z mesta ustúpili vzhľadom na nedostatok potrebných zbraní na boj s extrémistami.

 

"Nedostali sme príležitosť brániť sa. V nigérijskej armáde slúžim 20 rokov a nikdy ma neobvinili zo žiadneho zločinu," konštatoval nemenovaný vojak.

 

Armáde v Nigérii, podporovanej africkými krajinami Čad, Kamerun a Niger, sa medzičasom podarilo opätovne získať z rúk Boko Haram väčšinu územia na severovýchode krajiny, avšak naďalej tam dochádza k občasným útokom a násiliu.

 

Extrémistická skupina Boko Haram v apríli oznámila, že zmenila svoj názov na Islamský štát v západnej Afrike (ISWA).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies