Stovky migrantov demonštrovali za otvorenie hraníc v Grécku

NETKY.SK • 2 September 2016, 09:07 • 2 min
Stovky migrantov demonštrovali za otvorenie hraníc v Grécku

SOLÚN - Stovky migrantov a utečencov včera na štyroch miestach v Grécku demonštrovali za otvorenie hraníc a urýchlenie azylových procedúr, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Približne 500 migrantov sa zišlo na proteste v druhom najväčšom gréckom meste Solún. Demonštrácie sa konali aj na ostrovoch Chios a Lesbos a tiež v blízkosti grécko- macedónskych hraníc, kde azylanti na zhruba 30 minút zablokovali hlavnú cestu spájajúcu obe krajiny.

 

"Som tu už šesť mesiacov a nemôžem ísť ďalej. Ľudia, ktorí prichádzajú do Talianska môžu prechádzať cez hranice, ale nám to nedovolia," povedal jeden z účastníkov protestu v Solúne, 21-ročný Sýrčan z mesta Rakka, ktoré je baštou extrémistov z takzvaného Islamského štátu (IS).

 

Dnešné demonštrácie sa zaobišli bez zatknutí, keďže neboli hlásené žiadne násilnosti.

 

Po marcovom uzavretí migračnej dohody medzi EÚ a Tureckom a po zablokovaní hlavnej tranzitnej trasy cez Balkán uviazlo v Grécku približne 60.000 utečencov, z ktorých väčšina by sa chcela dostať ďalej do krajín západnej Európy.

 

Napriek uzatvoreniu grécko-macedónskych hraníc sa o ich ilegálne prekonanie snaží čoraz väčší počet migrantov.

 

Za posledných 24 hodín polícia v severnom Grécku zadržala v pohraničnej oblasti 196 utečencov, čo je najvyšší počet od začiatku platnosti dohody s Tureckom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies