Stovky ľudí v Kambodži si pripomenuli obete Červených Kmérov

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 12:38 • 2 min
Stovky ľudí v Kambodži si pripomenuli obete Červených Kmérov

PHNOM PÉNH - Viac ako tisíc ľudí sa v pondelok zišlo na pondelkovej demonštrácii neďaleko kambodžskej metropoly Phnom Pénh pri príležitosti takzvaného Dňa hnevu, ktorý je spomienkou na obete režimu Červených Kmérov.

slovakia

left justify in out

Na tradičnom zhromaždení nechýbali stovky budhistických mníchov. Spomienka sa konala na mieste, kde krutý režim z druhej polovice 70. rokov popravoval nepriateľov vtedajšieho zriadenia.

Celkovo bolo počas vlády Červených Kmérov zavraždených alebo zahynulo hladom okolo 1,7 milióna ľudí. Červení Kméri v rámci boja za novú agrárnu spoločnosť vyvraždili celú inteligenciu a ostatných obyvateľov vyhnali pracovať na polia. Vodca Červených Kmérov Pol Pot sa spravodlivého súdu nedožil, zomrel v roku 1998. Jeho podriadených súdia tamojšie orgány podporované OSN za spáchanie zločinov proti ľudskosti a genocídy. 

Tribunál však napreduje len veľmi pomaly. Doteraz odsúdil na doživotie len Kainga Gueka Eava, počas ktorého šéfovania väznice zomrelo 15 000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies