Stovky ľudí v Berlíne vytvorili živú reťaz na podprou utečencov

NETKY.SK • 18 Október 2015, 09:34 • 2 min
Stovky ľudí v Berlíne vytvorili živú reťaz na podprou utečencov

BERLÍN - Živú reťaz vytvorilo včera večer v Berlíne od 7000 do 8000 ľudí, ktorí so zapálenými sviečkami, zapaľovačmi či baterkami vyjadrili solidaritu utečencom a protestovali proti xenofóbii.

slovakia

left justify in out

Mottom podujatia bolo "Utečenci sú srdečne vítaní - bez ohľadu na príčinu úteku". Duchovný z ekumenického centra v Berlíne, Peter Kranz, pre agentúru DPA vysvetlil, že "Berlín, Nemecko a svet môžu vidieť, že sme naďalej s utečencami".


Pôvodným zámerom organizátorov bolo vytvoriť 30 kilometrov dlhú reťaz, čo by si však vyžiadalo účasť asi 25.000 ľudí.


Akcia, ktorú pripravilo alebo podporilo mnoho politických strán, spoločenských a odborových organizácií a hnutí, sa zaobišla bez incidentov.


Nemecko v posledných týždňoch čelí obrovskému náporu migrantov, najmä zo Sýrie a Afganistanu. Odhaduje sa, že žiadosť o získanie štatútu utečenca v Nemecku by tento rok mohlo podať od 800.000 do 1,5 milióna ľudí. Mnoho miest v Nemecku preto zápasí s problémami, keďže pre prichádzajúcich nie je dostatok ubytovacích kapacít. Na ubytovne sa prispôsobujú staré priemyselné budovy, nepoužívané školy či športové centrá, čo však často naráža na nesúhlas miestneho obyvateľstva.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona