Stovky ľudí si v Annapolise pripomenuli pamiatku zastrelených novinárov

NETKY.SK • 30 Jún 2018, 07:37 • 2 min
Stovky ľudí si v Annapolise pripomenuli pamiatku zastrelených novinárov

ANNAPOLIS - Stovky ľudí sa v piatok večer zhromaždili na sviečkovom pochode v americkom meste Annapolis, aby si pripomenuli pamiatku piatich obetí štvrtkovej streľby v redakcii lokálneho denníka.

slovakia

left justify in out

Na pietnej akcii v centre metropoly amerického štátu Maryland, ktorá sa začala prečítaním mien zabitých, sa podľa agentúry Reuters zišlo vyše 300 ľudí. Niektorí z nich niesli plagáty s hashtagom #AnnapolisStrong (Annapolis /je/ silný).

 

Účastníci prešli aj okolo rozsvietenej budovy štátneho Kapitolu (sídla miestneho Kongresu a guvernéra), kde boli vlajky spustené na počesť obetí na pol žrde.

 

Páchateľ, 38-ročný Jarrod W. Ramos, vtrhol vo štvrtok do redakcie denníka Capital Gazette s opakovacou brokovnicou a usmrtil štyroch novinárov i jednu administratívnu pracovníčku. V piatok ho obvinili z päťnásobnej úkladnej vraždy a súd nariadil jeho ponechanie vo väzbe. Podľa vyšetrovateľov páchateľ voči denníku prechovával dlhodobú nevraživosť, na útok sa vopred pripravoval a mal v úmysle zabiť čo najviac ľudí.

 

Podľa agentúry AP ide o jeden z najsmrtiacejších útokov na novinárov v dejinách Spojených štátov. Podporu pracovníkom médií v súvislosti s útokom vyjadril v piatok aj americký prezident Donald Trump, ktorý je známy svojimi odsudzujúcimi výrokmi na adresu novinárov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona