Stovky ľudí sa tlačili na pošte, chceli dražiť veci z balíkov

NETKY.SK • 28 Február 2015, 14:57 • 2 min
Stovky ľudí sa tlačili na pošte, chceli dražiť veci z balíkov

TRNAVA - Stovky ľudí sa dnes snažili dostať na dražbu obsahu nedoručených balíkov, ktorú v Trnave organizovala Slovenská pošta.

slovakia

left justify in out

Do dražby bolo zaradených 139 predmetov, ktoré nebolo možné doručiť adresátom. Dražilo sa v preplnenej hale pošty na Dohnányho ulici, ľudí neodradilo ani jednoeurové vstupné. Niektorí záujemcovia sa do haly ani nedostali.

 

"Zo skúseností z minulých rokov môžem povedať, že ľudia na dražbu vždy chodili, ale takéto počty si naozaj nikto nepamätá,“ povedala Andrea Pivarčiová zo Slovenskej pošty. Organizátori dražby budú podľa nej uvažovať v budúcnosti o iných, väčších priestoroch. V dnešnej ponuke boli okrem tradičných kuchynských potrieb napríklad ovčie rúno, stojan na víno, Atlas liečivých rastlín a lesných plodov a mnoho ďalších vecí. Vydražiť však bolo možné aj pánske boxerky, dámske šaty či vlnu na pletenie. Výťažok z predaja, znížený o sadzby za uloženie a dražbu, patrí odosielateľovi.

 

Slovenská pošta podľa jej hovorkyne Stanislavy Pondelovej ročne eviduje v Poštovej ohlasovni a úložni v Trnave približne 120-tisíc obyčajných zásielok, 18-tisíc zapísaných listových zásielok a 1 500 balíkov. Toto pracovisko ako jediné svojho druhu sústreďuje nedoručiteľné zásielky z celého Slovenska. Dôvody nedoručenia zásielky adresátovi bývajú rôzne. "Buď nebola správne uvedená adresa, alebo to boli iné dôvody, napríklad si adresát nevyzdvihol zásielku na pošte v odbernej lehote, presťahovanie alebo úmrtie adresáta a podobne,“ vysvetlila Pondelová. Slovenská pošta sa v takomto prípade snaží zásielku vrátiť odosielateľovi. Ak to však nie je možné, uloží ju na čas úložnej lehoty. Najväčšiemu náporu čelí Poštová ohlasovňa a úložňa po Vianociach a Veľkej noci, kedy štatistiku ovplyvňuje vysoký počet vianočných pohľadníc s neúplnou alebo prázdnou adresovou časťou.


Úložňa má právo otvoriť bezadresné zásielky, aby zistila adresátov a pokúsila sa doručiť im ich poštu. Doporučené zásielky a balíky zostávajú v Poštovej ohlasovni a úložni jeden rok. Tie, ktoré majú vhodný obsah, potom putujú do dražby. Všetky obyčajné listové zásielky sa uschovávajú tri mesiace a následne sa skartujú. Podľa dražobného poriadku nemôžu byť predmetom dražby napríklad potraviny, lieky, chemikálie, zbrane či poškodené predmety. Ak nie je možné výťažok z predaja vydražených vecí odovzdať odosielateľovi, zostáva príjmom Slovenskej pošty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies