Stovky ľudí protestovali proti zabitiu Afroameričana v Baton Rouge

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 16:43 • 2 min
Stovky ľudí protestovali proti zabitiu Afroameričana v Baton Rouge

BATON ROUGE - Stovky ľudí protestovali dnes proti utorkovému zabitiu 37-ročného Afroameričana, ktorého v meste Baton Rouge v americkom štáte Louisiana zastrelil policajt. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

K tragickému incidentu došlo pred miestnym obchodom so zmiešaným tovarom. Anonymný volajúci tam privolal policajnú hliadku tvrdiac, že ho ohrozuje muž ozbrojený strelnou zbraňou.

 

Medzi dvojicou policajtov a podozrivým došlo následne k potýčke, počas ktorej muž utrpel strelné zranenia, na následky ktorých zomrel. Podľa agentúry AP išlo o 37-ročného Altona Sterlinga, ktorý sa živil pouličným predajom podomácky vyrobených hudobných CD diskov.

 

Po internete sa následne začal šíriť videozáznam, ktorý údajne zachytáva priebeh celej udalosti. Jeho autenticitu však nebolo možné bezprostredne overiť.

 

Na videu vidno, ako policajti zápasia s mužom, ktorého sa snažia udržať na zemi. Vtom niekto zakričal: "On má zbraň", na čo jeden z policajtov vytiahol z puzdra služobnú pištoľ. Čo sa dialo ďalej však už kamera nezachytila. Na konci záznamu bolo ale počuť niekoľko výstrelov.

 

Pred obchodom v Baton Rouge sa začali ešte v utorok večer schádzať demonštranti, ktorých tam postupne prišlo vyše 200. Počas noci na mieste vyrástol provizórny pamätník venovaný Altonovi Sterlingovi. Pitva ukázala, že zomrel v dôsledku viacerých strelných zranení v oblasti hrude a chrbta.

 

Obom policajtom až do ukončenia vyšetrovania nariadili čerpanie dovolenky. Predstavitelia miestnej černošskej komunity vyzvali na federálne vyšetrovanie celého prípadu, keďže podľa vlastných slov nedôverujú miestnej polícii.

 

Zabitie Altona Sterlinga je ďalším zo série podobných incidentov v USA, keď pri kontroverzných zásahoch polície prišli o život viacerí Afroameričania. Niektoré prípady z posledných rokov, ku ktorým došlo napríklad vo Fergusone či v Baltimore, vyvolali rozsiahle protesty a otázniky nad primeranosťou policajných zásahov voči černošským podozrivým.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies