Stovky lietadiel meškajú pre protestné akcie gréckych dispečerov

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 07:16 • 2 min
Stovky lietadiel meškajú pre protestné akcie gréckych dispečerov

Stovky lietadiel meškajú pre protestné akcie gréckych dispečerov

slovakia

left justify in out

img

Protestná akcia gréckych leteckých dispečerov aj dnes vážne narušila leteckú dopravu v krajine.
      Dispečeri pôvodne plánovali zorganizovať 24-hodinový štrajk za preplácanie nadčasov a vytvorenie ďalších pracovných miest v nedeľu 25. júla. Súd však rozhodol, že akcia je v rozpore so zákonom, preto ju odvolali. Namiesto toho vyhlásili tzv. pracovný protest, v rámci ktorého prísne obmedzujú počet lietadiel, ktoré dostanú povolenie pohybovať sa v gréckom vzdušnom priestore.
      V nedeľu mali preto stovky lietadiel až štvorhodinové meškania. Dnes je situácia podobná, ak nie horšia. Dispečeri chcú v tomto type protestov pokračovať celý týždeň napriek tomu, že v krajine práve vrcholí turistická sezóna.
      Grécko sa pritom zmieta v dlhovej kríze. Vláda musela požiadať krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF) o finančnú pomoc a zaviesť prísne úsporné opatrenia.
      Odbory v krajine už tento rok zorganizovali niekoľko generálnych štrajkov, ktoré mali negatívny dopad na kľúčový turistický priemysel. Ten sa podieľa zhruba 20 % na celkovom výkone gréckej ekonomiky.
      Leteckí dispečeri a členovia odborového zväzu ADEDY, ktorý zastupuje zamestnancov verejného sektora, sa do májových a júnových štrajkov nezapojili, aby neuškodili pre ekonomiku životne dôležitému turizmu. Vláda však podľa nich nevyužila čas, ktorý jej tieto odborové zväzy poskytli, preto sa leteckí dispečeri rozhodli pridať k štrajkujúcim.
      Okrem dispečerov dnes protestujú aj vodiči cisterien, ktoré rozvážajú pohonné látky. Pred čerpacími stanicami v celej krajine sa tvoria dlhé rady. Šoférom cisterien sa nepáči, že v rámci reforiem sa má ich sektor otvoriť konkurencii z Európskej únie.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies