Stovky kilogramov kontaminovaných vajíčok sa dostali aj na slovenský trh

NETKY.SK • 8 September 2017, 10:38 • 2 min
Stovky kilogramov kontaminovaných vajíčok sa dostali aj na slovenský trh

BRATISLAVA – Na Slovensko prišlo zo susedného Česka 250 kilogramov vajec kontaminovaných nebezpečnou látkou fipronil. Informovala o tom slovenská Štátna veterinárna a potravinová správa, podľa ktorej sa približne pätina z týchto vajec už spotrebovala. Škandál zasiahol 26 členských krajín EÚ a 19 štátov mimo EÚ.

slovakia

left justify in out

Eurokomisár Vytenis Andriukaitis na zasadnutí Rady Európskej únie uviedol, že používanie zakázanej látky nabralo celoeurópsky rozmer.  Podotkol, že dotknuté farmy odkiaľ vajíčka pochádzali neobišli bez trestu a už dnes je stovky z nich zatvorených. “Ide o kriminálny čin. Je však absolútne neakceptovateľné, že členský štát EÚ informuje ostatné krajiny o svojich nálezoch v oblasti bezpečnosti potravín s niekoľkomesačným oneskorením, ako to v tomto prípade urobilo Holandsko,” povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS).

 

“Takéto informačné vákuum si nemôžeme dovoliť, pretože sú tak ohrozovaní všetci obyvatelia EÚ. Bezpečnosť spotrebiteľov musí byť absolútna priorita. Úzka spolupráca a rýchla výmena informácií cez systém rýchleho varovania je základom dôvery občanov v spoločný trh potravín EÚ,” vysvetlila ministerka. Ministerka vyzdvihla dôležitosť zriadenia farmaceutického dozoru nad aplikáciou veterinárnych liekov u potravinových zvierat tak, ako sa to už roky na Slovensku robí. Nevyhnutné je aj zintenzívniť kontroly pesticídov v potravinách.

 

Eurokomisár už 11. augusta, potom čo škandál s fipronilom prepukol, avizoval možnosť zvolania mimoriadnej Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybárstvo. Andriukaitis zvolal špeciálne stretnutie ministrov poľnohospodárstva na 26. septembra v Bruseli, kde budú lídri rokovať o ďalšom postupe a príjmu patričné opatrenia. Na tomto stretnutí sa bude vyjadrovať aj holandský šéf agrorezortu, ktorý bude vysvetľovať celú kauzu. 

 

“Zatiaľ čo riziko pre ľudské zdravie je nízke, dôsledky tejto trestnej činnosti výrazne ovplyvnili dôveru spotrebiteľov,” konštatoval Andriukaitis. Podľa neho je nevyhnutné, aby prevádzkovatelia, ktorý používali alebo používajú fipronil predstúpili pred súd a boli trestne stíhaní za ohrozovanie ľudského zdravia. 

 

Látku fipronil vyvinuli v 80. rokoch minulého storočia vo Francúzsku. Je vysoko jedovatá pre kliešte, blchy, ale aj včely. EÚ od roku 2013 obmedzila jej využívanie v pôdohospodárstve. Eurokomisár žiada, aby EK prijala konkrétne opatrenia na vnútroštátnej úrovni, ktoré by zabezpečili tú najvyššiu možnú ochranu zdravia spotrebiteľa. Eurokomisia spustila proces zameraný na odhaľovanie používania nezákonných a škodlivých látok pri výrobe vajec. S obchodnými partnermi EÚ sa zamerali na bezpečnosť a vystopovateľnosť európskych potravinových výrobkov.

 

“Dnes som si vypočul podrobné vysvetlenie od jednotlivých ministrov. Potvrdili, že všetky podozrivé hydinové farmy boli zablokované a kontaminované vajíčka a vaječné výrobky boli zničené,” uviedol Andriukaitis v správe pre médiá. Špeciálne v štyroch členských krajinách, ktoré boli zasiahnuté najviac, prebehnú aj dodatočné vyšetrovacie misie. Tento škandál zasiahol najviac Holandsko, tí sa však bránia tým, že nákaza prišla z Rumunska. Do dnešného dňa bolo v krajine tulipánov zatvorených celkom 281 fariem na výrobu vajec a hydinového mäsa. Majiteľ holandskej spoločnosti Chickfriend už čelí trestnému stíhaniu. Ten kúpil zakázanú látku v Rumunsku, aby údajne deratizoval hydinové farmy, pričom sa nakazili aj samotné kurence. 

 

Ukrajina a Omán v súvislosti s týmto škandálom uložili zákaz dovozu vajec z Holandska, Nemecka, Francúzska a Belgicka. Kontroly vykonané v Taliansku zistili, že vajcia dovezené z Rumunska obsahujú 1,2 miligramu fipronilu na kilogram, čo je doteraz najvyššia koncentrácia zakázanej látky aká bola kedy zistená. Právny limit je 0,72 miligramov fipronilu na kilogram. 

 

Od vypuknutia škandálu v Holandsku a Belgicku koncom júla tohto roku systém rýchleho varovania EÚ zaznamenal správy aj o vajíčkach kontaminovaných fipronilom pôvodom z Talianska, Maďarska, Poľska, Nemecka a Rumunska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies