Stovky hongkonských aktivistov chceli vtrhnúť do sídla vlády

NETKY.SK • 26 September 2014, 18:47 • 2 min
Stovky hongkonských aktivistov chceli vtrhnúť do sídla vlády

HONGKONG - Stovky prodemokratických hongkonských aktivistov sa v piatok večer (miestneho času) pokúsilo vtrhnúť do miestneho vládneho sídla.

slovakia

left justify in out

Polícia proti nim použila paralyzačný sprej po tom, ako protestujúci prevrátili barikády rozmiestnené v okolí budovy. Aktivistom sa však do sídla vlády nepodarilo dostať a niekoľkých z nich polícia zatkla.

 

Asi 13-tisíc hongkonských študentov začalo v pondelok demonštrovať za väčšiu demokraciu v Hongkongu. Ich protest je namierený proti rozhodnutiu čínskej vlády v Pekingu povoliť kandidovať vo voľbách 2017 v Hongkongu len dopredu vybratým kandidátom. Tým je absolútne vylúčené, aby sa na zoznam kandidátov dostali kritici režimu. 

 

Niekdajšia britská kolónia je od roku 1997 opäť súčasťou Číny. V meste síce platí široká autonómia podľa princípu jedna krajina dva systémy, no týka sa najmä ekonomickej oblasti. 


Podľa prieskumu Čínskej univerzity plánuje viac ako pätina obyvateľov Hongkongu mesto pre obavy o jeho politickú budúcnosť opustiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies