Stovky aktivistov chcú previezť migrantov z Maďarska do Rakúska

NETKY.SK • 4 September 2015, 17:27 • 2 min
Stovky aktivistov chcú previezť migrantov z Maďarska do Rakúska

BUDAPEŠŤ/VIEDEŇ - Rakúski aktivisti sa napriek zadržaniu štyroch Viedenčanov v Bupadešti nemienia nechať odradiť od toho, aby v rámci automobilového konvoja plánovaného na nedeľu odviezli hromadne utečencov z Maďarska do Rakúska.

slovakia

left justify in out

Na sieti Facebook sa aj dnes popoludní naďalej nachádzala výzva, aby sa záujemcovia dostavili o 8.30 h na určené miesto stretnutia vo Viedni. Účasť avizovalo dosiaľ viac než 2200 ľudí, informovala agentúra APA.

 

Rakúske ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že za prevádzačstvo hrozí v Maďarsku trest vo výške do ôsmich rokov väzenia. Len za bezplatný prevoz utečencov cez hranicu je možné udeliť trest do troch rokov a za prípravu prevádzačstva do dvoch rokov odňatia slobody.

 

V Rakúsku je právna úprava bezplatnej prepravy utečencov cez hranicu menej prísna. Podľa viedenského ministerstva vnútra ide konkrétne o "podporu nezákonného vstupu do krajiny bez úmyslu obohatenia sa", za čo je pokuta od 1000 do 5000 eur, nie o prevádzačstvo s trestom vo výške do dvoch rokov väzenia.

 

"Je nám jasné, že to celé pôsobí trúfalo a spontánne, ale tak to nie je," zdôraznili súkromní organizátori cesty na Facebooku s tým, že sú v úzkom kontakte s iniciatívami v Maďarsku, Rakúsku a Nemecku a účastníkom poskytnú obšírne právne informácie. Vyzvali ich tiež, aby so sebou odviezli čo najviac nápojov a jedla, toaletných potrieb a oblečenia, ktoré budú v Budapešti rozdané.

 

Právnik špecializujúci sa na ľudské práva a azyl Georg Bürstmayr v rozhovore pre APA uviedol, že aktivistom neodporúča utečencov v Maďarsku doviezť napríklad len po rakúsku hranicu. Možno totiž očakávať, že maďarské orgány nebudú zákon ani v takomto prípade uplatňovať zhovievavo. Právnik nesúhlasí ani s "celkom rozšírenými" tvrdeniami aktivistov, že konajú "v pomoci z núdze" alebo "v záujme ľudských práv". "Maďarské úrady na túto argumentáciu nepristúpia," domnieva sa Bürstmayr.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies