Stovkár Neymar, filozof Scolari a Brazília podľa predstáv

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 08:06 • 2 min
Stovkár Neymar, filozof Scolari a Brazília podľa predstáv

BRASÍLIA - Brazílska samba skrotila kamerunských "levov" a domáci sa stali zaslúženými víťazmi A-skupiny majstrovstiev sveta vo futbale. Tréner Luiz Felipe Scolari má so svojimi zverencami úspešne za sebou tretí zo siedmich krokov, ktoré by mali viesť k šiestemu majstrovskému titulu.

slovakia

left justify in out

Tento bol napohľad najjednoduchší, ale aj najkrajší. Po herne nepresvedčivom vstupe proti Chorvátsku (3:1) a streleckej mizérii proti Mexiku (0:0) zahrali „kanárici“ konečne po brazílsky a snaživých Afričanov uzemnili výsledkom 4:1.

 

Brazílčania predviedli drvivú ofenzívu s 18 streleckými pokusmi na bránku. Neymar sa vďaka dvom gólom dostal so štyrmi zásahmi na čelo poradia strelcov šampionátu. Z množstva šancí konečne trafil aj Fred a výsledok pečatil Fernandinho, ktorého sa tréner Scolari predsa len rozhodol poslať na trávnik, aj keď až od druhého polčasu. Keď Neymar v 17. min otvoril skóre, možno ani nevedel, že strelil stý gól MS 2014 a navyše v stom zápase Brazílie v histórii svetových šampionátov. Potom síce vyrovnal po chybe obrany Joel Matip, ale Neymar ešte do prestávky typickou prízemnou strelou strhol vedenie na brazílsku stranu. Po zmene strán to už bola hra takmer na jednu bránku. 

 

"Bol to náš najlepší výkon. Nielen podľa výsledku, ale aj spôsobu hry. Vysoko sme napádali a držali súpera neustále pod tlakom. Najlepším hráčom bolo celé mužstvo. Každý si za svoj výkon zaslúži pochvalu," povedal Neymar, ktorého vyhlásili za muža zápasu. "Vedeli sme, že len zlepšený výkon nám zabezpečí postup. Naozaj sme skvalitnili svoju hru, lebo sme zmenili prístup. A dostali sme chuť na viac," doplnil ďalší brazílsky strelec.

 

Brazília pred svojím posledným zápasom v A-skupine nemala nič isté. Na istotu postupu do osemfinále potrebovala minimálne remízu. Inak hrozilo, že ju v tabuľke preskočia Mexičania aj Chorváti. Ak by domáci tím nepostúpil do vyraďovacej časti, rovnalo by sa to športovej katastrofe. Päťnásobný majster sveta od roku 1970 ani raz nechýbal v druhej - rozhodujúcej fáze svetového šampionátu a túto tradíciu dodržal aj na domácich trávnikoch. 

 

"Teší ma zlepšenie celého mužstva. Existuje príslovie, že všetko má svoj čas a príroda nerobí skoky. Naša hra sa postupne zdokonaľuje. Ideme krok za krokom za svojím cieľom,“ pripomenul takmer "filozoficky" brazílsky tréner Scolari. 

 

Ten najbližší - osemfinálový - čaká „kanárikov“ v sobotu v Belo Horizonte proti Čile. Juhoamerické derby bude mať náboj už aj preto, že Čiľania sa v B-skupine podieľali na senzačnom vyradení úradujúcich majstrov sveta Španielov a na domáci tím sa budú chcieť ako každý vytiahnuť. Tréner Scolari ešte pred začiatkom šampionátu pri pohľade na "pavúka" vyraďovacej fázy zdôraznil, že futbalistov Čile rozhodne nechce za súperov. 

 

"Radšej akéhokoľvek európskeho súpera ako týchto Čiľanov. Hrať proti nim je utrpenie. Dúfam, že nepostúpia zo skupiny a nebudeme musieť proti sebe nastúpiť," tvrdil Scolari.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona