Stovka najväčších boháčov prišla tento týždeň o 21,3 mld. dolárov

NETKY.SK • 24 Február 2013, 19:24 • 2 min
Stovka najväčších boháčov prišla tento týždeň o 21,3 mld. dolárov

Stovka najväčších boháčov prišla tento týždeň o 21,3 mld. dolárov

slovakia

left justify in out

img

Stovka najbohatších ľudí na svete prišla tento týždeň o 21,3 miliardy USD (16,15 miliardy eur) po tom, ako index Standard & Poor's pre 500 akcií zaznamenal prvú týždňovú stratu v tomto roku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Jedny z najväčších strát evidoval americký investor Carl Icahn, ktorému s čistou hodnotou majetku na úrovni 20,4 miliardy USD patrí podľa Bloomberg Billionaires Index 34. miesto v rebríčku najväčších boháčov sveta. Icahn prišiel o 1,3 miliardy USD po tom, ako hodnota akcií jeho Icahn Enterprises klesla o 15,6 %.

Podľa analytikov sa pod pokles akcií do veľkej miery podpísali informácie americkej centrálnej banky, že by program nákupov dlhopisov, určený na podporu ekonomiky, mohla obmedziť, prípadne zastaviť ešte skôr, než trh práce zaznamená oživenie. Výraznejšiemu prepadu hodnoty akcií zabránili piatkové správy z Nemecka, že dôvera tamojších podnikateľov v ekonomiku dosiahla vo februári najvyššiu hodnotu za viac než dva roky. V piatok (22.2.) index S&P 500 po dvoch dňoch prepadu zaznamenal rast, na zvrátenie týždňovej straty to však nestačilo.

Carlos Slim, najbohatší človek sveta, zaznamenal pokles čistej hodnoty svojho majetku takmer o 700 miliónov USD, keď hodnota akcií jeho telekomunikačnej spoločnosti America Movil klesla o 2,2 %. Slimov majetok sa odhaduje na 73,4 miliardy USD.

Zakladateľ Microsoftu Bill Gates, ktorý je s majetkom v hodnote 66 miliárd USD druhým najbohatším človekom na svete, prišiel za týždeň o 260 miliónov USD. Horšie sa viedlo tretiemu v rebríčku najväčších boháčov Amanciovi Ortegovi (56,1 miliardy USD). Zakladateľ najväčšieho maloobchodného odevného reťazca na svete Inditex a vlastník značky Zara stratil v dôsledku poklesu hodnoty akcií 1,3 miliardy USD.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies