Stovka detí z Donecka si dnes pozrie bratislavskú ZOO i SĽUK

NETKY.SK • 14 Október 2015, 08:00 • 2 min
Stovka detí z Donecka si dnes pozrie bratislavskú ZOO i SĽUK

BRATISLAVA - Stovka detí z nepokojmi zmietanej Doneckej oblasti na Ukrajine prišla na Slovensko. Už po druhýkrát k nám prichádzajú ukrajinské deti na pozvanie predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho, aby na Slovensku strávili takmer dva týždne. Bývať budú v účelovom zariadení Častá - Papiernička, rovnako ako na v marci, keď pricestovalo 90 detí z Luhanskej oblasti.

slovakia

left justify in out

Celý pobyt vrátane stravy im aj tentoraz v plnej výške hradí Kancelária NR SR. Okrem podpory slovenského parlamentu a Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR je celý projekt financovaný aj z príspevkov niekoľkých darcov, sponzorov a členov občianskeho združenia s názvom Ukrajinsko-Slovenská Iniciatíva. Tá je administrátorom celého projektu, čo znamená, že zabezpečuje sprievod, asistenciu, tlmočenie, program oddychu, relaxu a zábavy a spoznávanie Slovenska.


Deti prvý deň strávili v parlamentnej Papierničke, dnes sa chystajú do bratislavskej ZOO a navštívia divadlo SĽUK, kde si pozrú rôzne vystúpenia a oboznámia sa s ľudovým umením a slovenskou kultúrou. 19. októbra navštívia parlament a Bratislavský hrad, kde ich privíta predseda NR SR Peter Pellegrini a veľvyslanec Ukrajiny v SR Oleh Havaši. „Som rád, že aj národná rada môže aspoň trochu zmierniť utrpenie týchto detí a priviesť ich na iné myšlienky. Už teraz sa teším na stretnutie s nimi,“ povedal Peter Pellegrini. Deti absolvujú prehliadku celej budovy, ako aj reprezentačných priestorov národnej rady na Bratislavskom hrade s odborným výkladom.


Výber detí, ktoré prišli na Slovensko, robili ukrajinské občianske združenia - OZ Nový Mariupol z Ukrajiny - Donecká oblasť a OZ Kresťanská rodina. Na tento zoznam sa dostali deti, ktoré boli evakuované, presídlené z okupovaného územia, aj tie, ktoré žijú vo vojnovej zóne pri demarkačnej línii z miest Mariupol, Slaviansk, Kramatorsk, Širokine, Sartana a Konstantynivka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona