Storočnú škótsku whisky, nájdenú v ľade na Antarktíde, roztápajú

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 11:40 • 2 min
Storočnú škótsku whisky, nájdenú v ľade na Antarktíde, roztápajú

Storočnú škótsku whisky, nájdenú v ľade na Antarktíde, roztápajú

slovakia

left justify in out

img

Debničku so škótskou whisky, ktorá pred vyše 100 rokmi zmrzla pod hrubým ľadom na Antarktíde, pomaly rozmrazujú pracovníci múzea na Novom Zélande - ale budú ju analyzovať, nie ochutnávať.
      Debničku s fľašami whisky našli začiatkom tohto roka, spolu s ďalšími štyrmi debnami obsahujúcimi whisky a brandy, pod podlahou chaty, ktorú v roku 1908 postavil britský polárny bádateľ sir Ernest Shackleton počas svoje expedície na Antarktíde.
      Štyri debničky nechali nálezcovia v ľade, ale jednu označenú ako Mackinlay's whisky priniesli do Canterburského múzea v meste Christchurch na novozélandskom Južnom ostrove. Tamojší predstavitelia dnes oznámili, že whisky úplne roztápajú v regulovanom prostredí.
      Výkonný riaditeľ Novozélandskej nadácie pre dedičstvo Antarktídy Nigel Watson uviedol, že časť whisky bola zrejme stále v tekutom stave.
      "Keď chlapci debničku zdvihli, počuli zvuk čľapkania a v mrazničke bolo potom cítiť vôňu whisky, takže je to dobrá predzvesť," dodal.
      Tím Nadácie, ktorý obnovoval bádateľovu chatu, našiel debničky v roku 2006, ale nemohol ich hneď odniesť, pretože boli uložené v ľade príliš hlboko.
      Spoločnosť Whyte & Mackay - škótsky liehovar, ktorý teraz vlastní značku Mackinlay' - sa podujala na pokus vybrať whisky z ľadu. Cieľom bolo získať vzorky na testovanie a prípadne obnoviť výrobu tohto zaniknutého druhu škótskej whisky. Pôvodná receptúra sa totiž nezachovala.
      Riaditeľ nadácie Watson vyhlásil, že whisky je zrejme stále vhodná na pitie, ale pravdepodobne ju piť nebudú.
      "Odborníci dúfajú, že ak je alkoholu dostatok a je v dobrom stave, možno ho dokážu analyzovať a potom vyrobiť jeho napodobeninu. Potom si ho bude môcť vypiť každý," vysvetlil riaditeľ.
      "Whisky bola uložená v ľade 100 rokov, preto ten nápad vypiť ju nepokladám sa prehnane romantický. Lenže skutočnosť je taká, že jej množstvo je veľmi obmedzené a naším cieľom je zachovať ju, nie vypiť," dodal Watson.
      Shackletonovej expedícii v rokoch 1907-09 došli zásoby na dlhej, namáhavej púti na južný pól. Bádatelia šli na lyžiach zo severného pobrežia Antarktídy a vrátili sa späť, hoci boli iba približne 160 kilometrov od cieľa.
      Expedícia odplávala v roku 1909, keď sa vytvoril zimný ľad a pod ním zostali aj zásoby - vrátane whisky a brandy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies