Storočná prešovská učiteľka recituje Erbena

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 16:52 • 2 min
Storočná prešovská učiteľka recituje Erbena

PREŠOV - V Prešove žije päť storočných a starších ľudí, ide výsostne o ženský klub, do ktorého práve vstúpila bývalá učiteľka Anna Ňachajová.

slovakia

left justify in out

Svojich gratulantov dnes prekvapila recitáciou dvoch básní zo zbierky Kytice od Karla Jaromíra Erbena. Riaditeľ Zariadenia pre seniorov Náruč Jozef Dobrovič, kde jubilantka teraz žije, ju charakterizoval ako pravú dámu, ktorá sa bez klobúka a kabelky nevyberie ani na prechádzku.

 

Anna Ňachajová, rodená Raábová, sa narodila 1. marca pred sto rokmi v Prievidzi. Rodičia jej zomreli veľmi skoro, neskôr žila v Piešťanoch, kde sa ako tridsaťročná vydala za Prešovčana Andreja Ňachaja a presťahovali sa na východ Slovenska. Mali dve deti Eugena a Irenu, no pani Anna po šiestich rokoch ovdovela a vychovala ich prakticky sama. "Mamička sa potom už nikdy nevydala," uviedla jej dcéra Irena Molchan, ktorá na oslavy pricestovala z Ameriky. Jubilantka má aj päť vnukov a päť pravnúčat. 

 

V aktívnom veku pôsobila jubilantka ako učiteľka slovenského jazyka, nemčiny a telesnej výchovy. "Deti ju milovali, lebo všetko ich naučila v škole a dávala im len veľmi málo úloh," povedala o nej dcéra Irena. Do Zariadenia pre seniorov na Veselej ulici v Prešove sa presťahovala v októbri roku 2010. Bolo to jej vlastné rozhodnutie, keď mala pocit, že sama v byte už bývať nemôže. Dovtedy všetkých prekvapovala svojou samostatnosťou. Dokonca vo veku 88 rokov sama pricestovala do USA, kde jej dcéra žije vyše štvrťstoročie. 

 

"Tak mentálne i fyzicky čulú storočnú obyvateľku nášho zariadenia si nepamätám. Medzi jej záľuby patrili ručné práce, ktorým sa síce dnes už nevenuje, ale veľmi rada sa zúčastňuje na kultúrno-spoločenských aktivitách, ktoré organizuje naše zariadenie,” uviedol Dobrovič. Narodeniny oslávila v kruhu najbližšej rodiny a zúčastnila sa na svätej omši. Dnes jej prišla zablahoželať primátorka mesta Andrea Turčanová a pridali sa aj spolubývajúci zo zariadenia. 

 

V Prešove žije päť žien vo veku sto a viac rokov. Najstaršia z nich je Anna Knuthová, ktorá v tomto roku bude mať 103 rokov. Na budúci týždeň by do tejto spoločnosti mal vstúpiť momentálne jediný dlhoveký Prešovčan Jozef Nemeček. Informoval o tom Milan Grejták z tlačového odboru prešovskej radnice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies