Stopy z panamských papierov vedú aj k Infantinovi, Damiani odstúpil

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 17:00 • 2 min
Stopy z panamských papierov vedú aj k Infantinovi, Damiani odstúpil

ŽENEVA - V kauze Panamských dokumentov figuruje aj meno nového prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianniho Infantina. Z uniknutých dokumentov, na ktoré upozornila BBC, vyplýva, že súčasný šéf svetového futbalu ešte počas svojho pôsobenia v Európskej futbalovej únii (UEFA) podpísal zmluvu s dvoma mužmi, ktorých neskôr obvinili z korupcie.

slovakia

left justify in out

V stredu sídlo UEFA v Nyone v tejto súvislosti prehľadala švajčiarska polícia. Kontrakt podpísali v roku 2006, keď Infantino pracoval ako riaditeľ právneho oddelenia UEFA. Tá vtedy predala práva na vysielanie Ligy majstrov spoločnosti Cross Trading, ktorej majiteľmi sú Argentínčania Hugo a Mariano Jinkisovci. Obaja patria k 14 osobám, ktoré boli po vyšetrovaní FBI vlani obvinení z korupcie. UEFA pritom dosiaľ tvrdila, že so žiadnym z obvinených mužov v minulosti obchody neuzatvárala.

 

Z dokumentov panamskej právnej firmy Mossack Fonseca však vyplýva, že UEFA predala ekvádorské práva na Ligu majstrov na roky 2006-2009 spoločnosti Cross Trading za 111-tisíc dolárov, tá ich následne postúpila ekvádorskej televízii Teleamazonas za 311.170 dolárov. K podobnému predraženiu došlo i v prípade predaja práv na európsky Superpohár.

 

Pod obidvoma zmluvami je ako jeden z funkcionárov UEFA podpísaný Infantino. Neexistujú však žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali, že súčasná hlava svetového futbalu prijala v súvislosti s týmto kontraktom úplatok. Huga Jinkisa a jeho syna Mariana FBI viní z toho, že v snahe získať marketingové práva rozdali na úplatkoch juhoamerickým funkcionárom milióny dolárov.

 

Etická komisia FIFA v stredu v tejto súvislosti uviedla, že nebude komentovať správy z médií. Podľa agentúry dpa komisia nespustila žiadne vyšetrovanie týkajúce sa spojenia Infantina so spomínaným kontraktom. Z postu člena etickej komisie ale odstúpil uruguajský právnik Juan Pedro Damiani, ktorý údajne mal byť v konflikte záujmov. Naznačili to uniknuté dáta v "panamskej afére". Podľa nich pomohol trom obvineným v korupčnej kauze FIFA používať offshore spoločnosti. Tie mohli byť zneužité na podplácanie futbalových funkcionárov, tvrdí nemecké periodikum Süddeutsche Zeitung.

 

Sídlo UEFA ale v stredu prehľadala švajčiarska polícia v snahe získať detaily k inkriminovaným podozrivým zmluvám, na ktorých je aj podpis Infantina. Predstavitelia UEFA s políciou spolupracujú pri vyšetrovaní. "UEFA môže potvrdiť, že nás dnes na základe súdneho príkazu navštívili príslušníci švajčiarskej polície a k nahliadnutiu si vyžiadali zmluvy medzi UEFA a Cross Trading/Teleamazonas," uviedla Európska futbalová únia v oficiálnom vyhlásení. "Samozrejme, že polícii poskytneme všetky príslušné dokumenty a budeme s ňou plne spolupracovať."

 

Infantino už predtým poskytol svoje stanovisko, v ktorom sa bráni proti podozreniam: "Neexistujú žiadne náznaky pochybenia zo strany UEFA alebo mňa samotného v inkriminovanej kauze."

 

"Som zdesený a v žiadnom prípade sa nebudem nečinne prizerať tomu, ako niektoré médiá spochybňujú moju čestnosť," reagoval nástupca Seppa Blattera na čele FIFA a na svoju obranu uviedol, že nikdy neprišiel do osobného kontaktu s majiteľmi Cross Trading. Firma vraj vyhrala výberové konanie, ktoré si UEFA objednala u agentúry. "Ani zo samotných správ v médiách nevyplýva, že by v tejto veci nastala nejaká chyba zo strany UEFA alebo mojej osoby," dodal Infantino. Podľa UEFA uspel Cross Trading s najvyššou ponukou na trhu a v čase podpisu zmluvy nemala informácie o nekalom pozadí firmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies