Stop plytvaniu: Pražská reštaurácia zaviedla pokutu za nedojedené jedlo

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 20:25 • 2 min
Stop plytvaniu: Pražská reštaurácia zaviedla pokutu za nedojedené jedlo

PRAHA – Ľudia sú častokrát „pažraví“ a nakladajú si viac, ako sú v skutočnosti schopní zjesť. Úplnú pohromu spôsobujú aj akcie s názvom „Zjedz, koľko vládzeš.“

slovakia

left justify in out

Zákazníci chcú za sumu, ktorú zaplatia spáchať čo najväčšiu „škodu.“ Veľká časť jedla, ktoré si v záchvate pažravosti naložia na tanier, však končí v koši.

 

Ázijská reštaurácia Haikky v pražskom Karlíne sa rozhodla tomuto nemorálnemu plýtvaniu jedlom zabrániť. Za nedojedené jedlo v ponuke "zjedz, koľko vládzeš" zaviedla pokutu 100 Kč (3,80 eura). Informoval web aktualne.cz.

 

Podľa českej obchodnej inšpekcie reštaurácia zákon neporušuje, pretože zákazník je to vopred upozornený. Nejde ani o diskrimináciu, nesprávne zaúčtovanie ani o nič iného spadajúceho pod Českú obchodnú inšpekciu.

 

Právnici sú však skeptický. Akonáhle zákazník za jedlo zaplatí, je to jeho majetok a môže si s ním robiť, čo chce. Ak by ho reštaurácia vyzvala k poplatku za nedojedené jedlo a on by odmietol, prípad by musel vyriešiť súd.

 

Dobrý nápad tak skončil v slepej uličke a konflikt bude musieť vyriešiť novelizácia zákona.

 

Právo/neprávo, určité morálne princípy by mali byť zakotvené v povahe a podmienené zdravým rozumom. Mnohé krajiny totiž sužuje hladomor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies