Stonehenge bol pôvodne veľkým pohrebiskom pre vznešené rodiny

NETKY.SK • 11 Marec 2013, 11:29 • 2 min
Stonehenge bol pôvodne veľkým pohrebiskom pre vznešené rodiny

LONDÝN - Britskí bádatelia prišli s novou teóriou o pôvode megalitického monumentu Stonehenge v juhozápadnom Anglicku: v prvých fázach vývoja, okolo roku 3000 pred n.l., to mohlo byť rozsiahle pohrebisko pre rodiny s vyšším spoločenským postavením. Vo svojom víkendovom materiáli o tom píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Analýza spopolnených kostrových pozostatkov 63 ľudských jedincov, odkrytých na tejto archeologickej lokalite, ukazuje, že príslušníci konkrétnych rodín boli pochovaní v kruhovom obvode - išlo teda v podstate o väčšiu, ranejšiu verziu Stonehengeu, vybudovanú o 500 rokov skôr než monument, ako ho poznáme dnes.

Profesor Mike Parker Pearson z University College London hovorí, že pochovaní tu boli ako muži, tak aj ženy a deti, a mnohé z ich hrobiek boli pôvodne označené kameňmi s podobnou geologickou štruktúrou, z akých neskôr vybudovali celý megalitický komplex.

Výskum zvyškov obydlí v okolí Stonehengeu navyše ukazuje, že v priebehu desiatich rokov sa na toto miesto z územia celej Británie poschádzalo na stavbu monumentu až do 4000 ľudí, všíma si AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona