Stoltenberg: Zasadnutie Rady NATO - Rusko bude 13. júla v Bruseli

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 17:54 • 2 min
Stoltenberg: Zasadnutie Rady NATO - Rusko bude 13. júla v Bruseli

BRUSEL - Zasadnutie Rady NATO-Rusko sa uskutoční 13. júla, oznámil dnes generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Schôdzka sa uskutoční na úrovni veľvyslancov v sídle NATO v Bruseli, niekoľko dní po summite aliancie vo Varšave.

slovakia

left justify in out

"Rada NATO-Rusko hrá dôležitú úlohu ako fórum pre dialóg a výmenu informácií s cieľom zníženia napätia a zvýšenia predvídateľnosti. Naša praktická spolupráca s Ruskom zostáva prerušená, ale kanály pre politický dialóg ponechávame otvorené," uvádza sa v Stoltenbergovom vyhlásení na internetovej stránke NATO.

 

Šéf aliancie k zasadnutiu Rady NATO-Rusko uviedol, že bude zamerané na krízu na a v okolí Ukrajiny a na nutnosť plne implementovať dohody z Minska.

 

"Pozrieme sa aj na vojenské aktivity - s osobitným dôrazom na transparentnosť a znižovanie rizík, ako aj na bezpečnostnú situáciu v Afganistane," dodal šéf NATO.

 

Námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Alexej Meškov koncom júna uviedol, že Moskva chce od Severoatlantickej aliancie záruky, že bude brať do úvahy aj ruské záujmy.

 

"Potrebujeme právne záväzné záruky, že NATO bude počítať so záujmami ruskej strany," povedal Meškov novinárom.

 

Rada NATO-Rusko vznikla v roku 2002 ako fórum na konzultácie týchto dvoch bývalých úhlavných nepriateľov z čias studenej vojny. Vzťahy medzi Moskvou a NATO sa razantne zhoršili v dôsledku ruskej anexie Krymského polostrova a zasahovania do vývoja na východe Ukrajiny v roku 2014. NATO následne prerušilo praktickú spoluprácu s Moskvou.

 

V apríli tohto roku rada zasadla po prvý raz po takmer dvoch rokoch. Stretnutie však neviedlo k prekonaniu sporov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies