Stoltenberg vyjadril spokojnosť s priebehom manévrov Trident Juncture

NETKY.SK • 4 November 2015, 18:18 • 2 min
Stoltenberg vyjadril spokojnosť s priebehom manévrov Trident Juncture

ZARAGOZA - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg si dnes krátko pred ukončením najväčšieho vojenského cvičenia aliancie v uplynulých 13 rokoch pochvaľoval, že tieto manévre demonštrujú silu a jednotu celého NATO.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak pred posledným cvičením na pevnine na cvičisku neďaleko španielskej Zaragozy. Vo štvrtok je na programe ešte posledné veľké námorné cvičenie.
Stoltenberg súčasne v dejisku manévrov zdôraznil, že aliancia nehľadá cestu konfrontácie, je však pripravená brániť všetkých spojencov, informovala tlačová agentúra DPA.


Hlavná fáza vojenského cvičenia Trident Juncture, trojtýždňových pozemných, námorných a vzdušných manévrov, ktoré sa odohrávali vo fiktívnom africkom regióne Soroton ovládanom diktátormi a na pozadí teroristických útokov a etnických konfliktov, sa začala 19. októbra na leteckej základni Trapani na Sicílii. Popri talianskom území využilo NATO na manévre aj španielske a portugalské teritórium, ako aj susediace lokality Stredozemného mora a Atlantického oceánu.
Členské krajiny NATO a ich partnerské štáty zapojili do manévrov v uplynulých týždňoch celkovo okolo 36.000 vojakov.


Od začiatku septembra do polovice novembra pôsobí v španielskej Zaragoze aj 24 slovenských špecialistov na komunikačné systémy ako podpora týchto cvičení.


Severoatlantická aliancia zdôraznila, že Trident Juncture nie je priamou reakciou na politiku Moskvy a na konflikt na Ukrajine.


Nemecký generál Hans-Lothar Domröse, jeden z generálov NATO, ktorí mali na starostí riadenie cvičenia, však netajil, že by cvičenie malo prispieť cielene k nácviku schopností, ktoré by boli potrebné v podobných krízových situáciách na území niektorej z členských krajín aliancie. Súčasne pripustil, že zlepšiť by sa mohla okrem iného spolupráca medzi jednotlivými členskými štátmi NATO. Na mnohonárodnosti musíme ešte trocha pracovať, dodal.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona