Stoltenberg: Verím, že USA pod vedením Donalda Trumpa zostanú lídrom NATO

NETKY.SK • 18 November 2016, 12:38 • 2 min
Stoltenberg: Verím, že USA pod vedením Donalda Trumpa zostanú lídrom NATO

BRUSEL – Spojené štáty na čele s Donaldom Trumpom zostanú lídrom Severoatlantickej aliancie, vyhlásil dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Dúfa, že sa čoskoro spojí s Trumpom telefonicky. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Som presvedčený, že prezident Trump zachová vedúcu úlohu USA v Severoatlantickej aliancii," vyhlásil Stoltenberg. Okrem toho zmienil, že jeho tím sa snaží o dohodnutie telefonátu s Donaldom Trumpom.

 

Stoltenberg uviedol, že Trumpovi plánuje dať najavo, že výdavky na obranu sú jeho prioritou a pri návštevách v členských štátoch NATO o tom vždy hovorí. Ministri obrany mu obvykle dávajú za pravdu, ale posťažoval sa, že presvedčiť ministrov financií je náročnejšie.

 

"Keď napätie stúpa, treba zvýšiť výdavky na obranu," vyhlásil Stoltenberg a poukázal na hrozbu islamského radikalizmu, ruskú anexiu polostrova Krym a nestabilnú situáciu v severnej Afrike. Treba podľa neho zastaviť rozpočtové škrty a zvyšovať výdavky tak, aby členské štáty NATO postupne splnili záväzok vynakladať na obranu dve percentá HDP.

 

Vyhlásenia Jensa Stoltenberga dnes zazneli na konferencii Nemeckého Marshallovho fondu Spojených štátov (GMF) v Bruseli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona