Stoltenberg: Útoky Talibanu budú pokračovať, afganské sily sú však pripravené

NETKY.SK • 1 December 2014, 16:27 • 2 min
Stoltenberg: Útoky Talibanu budú pokračovať, afganské sily sú však pripravené

BRUSEL - Útoky Talibanu v Afganistane budú zrejme pokračovať aj na budúci rok, kedy NATO dokončí svoju bojovú misiu v tejto krajine, afganské bezpečnostné sily im však dokážu čeliť. Uviedol dnes generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg počas stretnutia s novinármi.

slovakia

left justify in out

Šéf aliancie, v predvečer konferencie ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli upozornil, že afganské ozbrojené sily, ktoré majú v súčasnosti vyše 350.000 mužov, sú pripravené prevziať zodpovednosť za bezpečnosť v krajine.
     

"Násilné útoky budú pokračovať, aj na budúci rok, ale afganské národné bezpečnostné sily sú schopné, a prišiel čas preniesť na Afgancov zodpovednosť za bezpečnosť," povedal Stoltenberg.  
     

NATO si je vedomé, že v Afganistane narastá znepokojenie verejnosti kvôli sérii útokov Talibanu uskutočnených v posledných dňoch, ktoré boli zamerané najmä na zahraničné ciele v Kábule.
     

K poslednému samovražednému útoku došlo dnes v provincii Baghlán na severe krajiny, kde útok na účastníkov pohrebu si vyžiadal deväť obetí na životoch.
     

Stoltenberg priznal, že Talibovia sú stále schopní vykonávať veľké teroristické útoky, ale menej úspešní sú čo sa týka zaberania územia a najmä udržania už zabratých teritórií. K najnovším útokom uviedol, že k nim došlo v týždni predtým ako afganský prezident Ašraf Ghaní a predseda vlády Abdalláh Abdalláh zavítajú do Bruselu na ministerskú konferenciu NATO.
     

Príchod oboch afganských lídrov do bruselského sídla aliancie sa očakáva dnes večer. V rámci stretnutia s diplomatmi členských štátov aliancie a spojeneckých krajín Ghaní a Abdalláh budú rokovať o novej misii NATO v Afganistane, ktorá nastane v roku 2015.
     

Do konca tohto roka aliancia zredukuje počet svoje jednotky na území Afganistanu na 12.500 vojakov, spomedzi ktorých 9800 budú Američania. Úlohou asi 1800 z nich budú aj protiteroristické operácie. V roku 2010 NATO malo okolo 130.000 vojakov na území tejto krajiny.
     

Nová misia NATO s názvom "Rozhodná podpora" je zameraná na nebojové úlohy. Bude poskytovať iba výcvik, výučbu a mentorovanie afganských bezpečnostných síl, armády a polície.
     

Zámer podporiť novú misiu NATO v Afganistane oznámila aj Slovenská republika, ktorá chce ponechať v tejto krajine jednotku v počte 66 vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies