Stoltenberg: Som vám naozaj vďačný za reálnu pomoc

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 17:34 • 2 min
Stoltenberg: Som vám naozaj vďačný za reálnu pomoc

BRATISLAVA - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil doterajšiu pomoc Ozbrojených síl SR Ukrajine, a to predovšetkým v oblasti výcviku EOD špecialistov.

slovakia

left justify in out

"Som vám naozaj vďačný za reálnu pomoc,“ povedal na dnešnom bilaterálnom stretnutí s ministrom obrany SR Petrom Gajdošom, ktoré sa uskutočnilo po stretnutí ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli.

 

Šéf slovenského rezortu obrany na stretnutí generálnemu tajomníkovi NATO predstavil zámer vyslania výcvikovej jednotky V4 do Pobaltia. Hovorili spolu aj o rozpočte na obranu, modernizačných plánoch rezortu a ďalšom pôsobení vojakov NATO v Afganistane. "Za nás môžem ubezpečiť, že s našimi vojakmi a ich spôsobilosťami môžete v Afganistane aj naďalej počítať,“ zdôraznil minister Gajdoš. Takisto potvrdil, že Slovenská republika je pripravená zapojiť sa do prípadného výcviku irackých bezpečnostných síl, ak by takáto operácia pod hlavičkou NATO v budúcnosti vznikla.

 

Témou spoločného rozhovoru bolo aj budovanie Styčného integračného tímu NATO (NFIU) na Slovensku, ktorý dosiahne počiatočnú operačnú spôsobilosť 1. januára 2017 a plnú operačnú spôsobilosť 1. júna 2017.

 

Minister Gajdoš stretnutím s generálnym tajomníkom NATO dnes zároveň ukončil dvojdňové rokovania na ministeriáli v Bruseli. Ministri obrany krajín NATO dnes hovorili aj o možnostiach spolupráce NATO a EÚ pri hybridných hrozbách, pomoci pre Irak, či budúcnosti operácie Resolute Support v Afganistane, ktorá by mala pokračovať aj po roku 2016. S ministrom obrany Ukrajiny hovorili šéfovia rezortov obrany NATO o vývoji reforiem, obranného priemyslu a o ďalších možnostiach podpory Aliancie v reformnom procese.

 

Stretnutiu ministrov obrany krajín Aliancie ale celkovo dominovali najmä opatrenia na posilnenie odstrašenia a obrany vo východnom krídle Aliancie, ktoré je spoločnou reakciou na negatívny vývoj bezpečnostného prostredia v susedstve NATO. Aliancia sa dohodla na vyslaní štyroch mnohnárodných spojeneckých práporných skupín v Pobaltí a Poľsku oficiálne zaradila kybernetický priestor ako piatu operačnú doménu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies