Studená vojna?! NATO výrazne posilňuje jednotky na východe

NETKY.SK • 5 Február 2015, 13:30 • 2 min
Studená vojna?! NATO výrazne posilňuje jednotky na východe

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes na úvod konferencie ministrov obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie v Bruseli uviedol, že sily rýchleho nasadenia zvýšia svoj počet z 13.000 na 30.000 vojakov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V rámci tejto jednotky bude vytvorený útvar v počte 5000 vojakov, ktorý môže zasiahnuť v krízových oblastiach "v priebehu niekoľkých dní". Snahou plánovačov aliancie je vytvoriť mobilnú jednotku schopnú prepraviť sa v plnej bojovej hotovosti už za dva dni.  

 

Stoltenberg pripomenul, že aliancia podniká tieto kroky ako "reakciu na agresívne akcie, ktoré vidieť z Ruska, na porušovanie medzinárodného práva a anexiu Krymu". 

 

"Musíme prispôsobiť svoje sily, keď vidíme, že svet okolo nás sa mení," skonštatoval generálny tajomník NATO.

 

Dodal, že k ostatným opatreniam, ktorým sa dnes venujú ministri obrany, patrí vytvorenie šiestich regionálnych stredísk velenia a kontroly vo východných krajinách NATO. Tieto "minizákladne", ako ich nazvali médiá, sa budú zaoberať otázkami posilňovania bezpečnosti aliancie na jej východných hraniciach. Ide o šesť stredísk, ktoré budú momentálne podliehať aliančnému centru v poľskom meste Štetín.

 

Stoltenberg pripomenul dôležitosť svojho plánovaného stretnutia s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom počas bezpečnostnej konferencie v Mníchove, ktorá sa uskutoční tento víkend. Šéf NATO zdôraznil, že je dôležité, aby aliancia nechala otvorené kanály pre politický dialóg s Ruskom po tom, ako sa po anexii Krymu kontakty medzi NATO a Moskvou obmedzili iba na úroveň veľvyslancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies