Stoltenberg prebral od Belgicka novú budovu NATO, úplne dokončená ešte nie je

NETKY.SK • 25 Máj 2017, 19:18 • 2 min
Stoltenberg prebral od Belgicka novú budovu NATO, úplne dokončená ešte nie je

BRUSEL – Symbolické kľúče od nového sídla NATO dnes generálnemu tajomníkovi aliancie Jensovi Stoltenbergovi odovzdal belgický premiér Charles Michel. Na slávnostnom ceremoniáli bol prítomný aj belgický kráľ Filip. Ceremoniál zakončil prelet viacerých formácií vojenských lietadiel ponad sídlo NATO.

slovakia

left justify in out

Viac ako desať rokov práce a 1,1 miliardy eur pohltila stavba nového sídla NATO, ktoré do užívania Stoltenbergovi slávnostne odovzdal belgický premiér. Vyše 4000 civilných i vojenských zamestnancov aliancie sa tam presťahuje až v decembri, zostáva ešte dokončiť IT siete a zariadenie sídla, informoval belgický denník La Libre Belgique.

 

Nová budova má rozlohu 250.000 metrov štvorcových. Ďalších 30.000 metrov štvorcových sa nachádza v podzemí, ale obsah týchto priestorov podlieha prísnemu utajeniu. Pre belgické rádio RTL to povedali belgickí architekti, ktorí ju projektovali. Centrálna hala je podľa ich slov 45 metrov široká a 250 metrov dlhá. Na rozsiahlej stavbe pracovalo 1500 firiem pod podmienkou prísnej mlčanlivosti.

 

Nová budova nahradí aktuálne sídlo NATO, ktoré bolo postavené v roku 1967 za šesť mesiacov. Hoci pôvodná budova bola považovaná len za provizórnu, aliancia v nej sídli už 50 rokov. Navyše je energeticky neefektívna a vyžadovala si veľké výdavky na údržbu, čo tiež prispelo k rozhodnutiu postaviť nové sídlo. To leží hneď vedľa na druhej strane cesty, ale na dnešnom summite doň ešte médiá prístup nemali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies