Stoltenberg: Posilnenie spolupráce NATO s EÚ rozptýli obavy z amerických volieb

NETKY.SK • 6 December 2016, 18:01 • 2 min
Stoltenberg: Posilnenie spolupráce NATO s EÚ rozptýli obavy z amerických volieb

BRUSEL - Najlepší spôsob ako rozptýliť obavy Európanov po víťazstve Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách je "posilniť spoluprácu medzi Európskou úniou a NATO". Uviedol to dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rámci dvojdňového rokovania ministrov zahraničných vecí aliancie v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Šéf aliancie pripomenul, že po amerických voľbách z 8. novembra sa objavili otázniky nad pevnosťou transatlantického spojenectva. "Najlepší spôsob ako odpovedať na tieto otázky je posilniť spoluprácu medzi NATO a Európskou úniou," zdôraznil Stoltenberg. Zároveň spresnil, že dokument, ktorí dnes prijali ministri zahraničných vecí NATO a šéfka európskej diplomacie Federica Mogherinová, obsahuje viac ako 40 návrhov na prehĺbenie spolupráce v siedmich kľúčových odvetviach.

 

Minister zahraničných vecí John Kerry, pre ktorého je to posledná účasť na tomto formáte rokovaní, spolu s Mogheriniovou podpísal Dohodu o akvizícii a vzájomnom poskytovaní služieb(ACSA) medzi EÚ a USA. Táto dohoda je naplnením záväzkov summitu aliancie zo septembra 2014 o posilnení praktickej spolupráce v oblasti bezpečnosti a pri krízových reakciách.

 

Táto dohoda napríklad uľahčí vzájomné poskytovanie logistickej podpory medzi Spojenými štátmi a EÚ počas vojenských presunov a bojového nasadenia. ACSA je tiež vnímaná ako krok pre posilnenie strategického partnerstva medzi NATO a EÚ, lebo obe organizácie majú spoločný záujem na posilnení obrany a bezpečnosti v Európe a zaistení stability v ich okolí.

 

Minister zahraničných vecí Českej republiky Lubomír Zaorálek v nadviazal na Stoltenbergov prejav a uviedol, že po nástupe Trumpa do Bieleho domu nepredpokladá nejaké zásadné zmeny vo vzťahoch medzi alianciou a USA.

 

"Určite sa aliancia a Spojené štáty v nej budú držať tých princípov a zásad, tak ako to bolo doteraz. Nečakám nejaké dramatické zmeny, aj keď viem, že sa o tom veľa hovorí," skonštatoval Zaorálek. Zároveň pripomenul, že kontinuitu doterajších vzťahov potvrdzuje napríklad budúci minister obrany USA, ktorého si vybral Trump, a ktorý má dobré meno v aliančných kruhoch a vyjadril nádej, že v tomto duchu budú vystupovať aj ďalší členovia budúcej administratívy USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies