Stoltenberg oznámil konečné zloženie bojových práporov v Poľsku a Pobaltí

NETKY.SK • 27 Október 2016, 08:41 • 2 min
Stoltenberg oznámil konečné zloženie bojových práporov v Poľsku a Pobaltí

BRUSEL - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg dnes v rámci rokovaní ministrov obrany NATO v Bruseli upozornil, že bolo ukončené obsadenie a podoba štyroch mnohonárodných práporov spojencov, ktoré budú pôsobiť v Poľsku a troch pobaltských krajinách (B3).

slovakia

left justify in out

Bojové prápory v rámci politiky obrany a odstrašenia v počte okolo 4000 mužov budú od začiatku roka 2017 pôsobiť v Poľsku a krajinách B3. Štyrom práporom budú veliť Spojené štáty americké (v Poľsku), Kanada (v Lotyšsku), Veľká Británia (v Estónsku) a Nemecko (v Litve).

 

Prápor, ktorému budú veliť Američania v Poľsku, posilnia vojaci z Británie a Rumunska. Kanada okrem svojich vojakov v Lotyšsku bude veliť aj vojakom z Albánska, Poľska, Slovinska a Talianska. Nemecko, ktoré plánuje do Litvy vyslať od 400 do 600 vojakov, bude okrem nich veliť v prápore aj Belgičanom, Francúzom, Holanďanom, Chorvátom, Luxemburčanom a Nórom. Prápor v Estónsku pod velením Británie posilnia vojaci z Dánska a Francúzska.

 

Slovensko podobne ako ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky nebude priamou súčasťou týchto práporov, vyšle však rotačnú výcvikovú jednotku v počte 150 mužov, ktorá sa bude môcť zúčastňovať na výcviku bojových práporov.

 

"Naše sily budú naozaj mnohonárodné. Vyšleme jasný signál, že NATO koná ako celok. Útok na jedného spojenca bude považovaný za útok na nás všetkých," upozornil Stoltenberg.

 

Šéf aliancie zároveň dodal, že posilnené bude aj juhovýchodné krídlo NATO v čiernomorskej oblasti, keď Rumunsko by malo hostiť mnohonárodnú brigádu pozemných síl, pričom aliancia pracuje aj na scenároch posilnenia svojich vzdušných a námorných síl v tomto regióne. Ochotu vyslať svoje jednotky do čiernomorskej oblasti podľa Stoltenberga zatiaľ prejavili Holandsko, Kanada, Nemecko, Poľsko, Turecko a USA, pričom aj ďalší spojenci zvažujú možnosti svojej účasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies