Stoltenberg ohlásil najväčšie vojenské cvičenie NATO od konca studenej vojny

NETKY.SK • 2 Október 2018, 15:19 • 2 min
Stoltenberg ohlásil najväčšie vojenské cvičenie NATO od konca studenej vojny

BRUSEL - Severoatlantická aliancia sa pripravuje na jedno z najväčších vojenských cvičení za posledné roky. Na operácii s názvom Trident Juncture, ktorá sa uskutoční koncom októbra, sa má zúčastniť približne 45.000 spojeneckých vojakov oznámil v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov tlačovej agentúry DPA bude toto obranné cvičenie založené na "fiktívnom, ale realistickom" scenári simulujúcom kolektívnu reakciu NATO na ozbrojený útok proti jednému z členských štátov Aliancie. Stoltenberg spresnil, že pôjde o najväčší spoločný výcvik vykonávaný vojakmi NATO od konca studenej vojny.

 

Okrem vyslaných vojakov z 29 členských krajín NATO sa na manévroch v dňoch 25. októbra až 7. novembra zúčastnia aj partnerské krajiny Švédsko a

Fínsko.

 

"Na cvičení sa zúčastní 150 bojových lietadiel, 60 lodí a 10.000 vozidiel," uviedol Stoltenberg pred novinármi v bruselskom sídle Aliancie. Stoltenberg s podrobnosťami spoločnej operácie o dva dni oboznámi ministrov obrany NATO, ktorí sa v Bruseli stretnú na tradičnom pracovnom zasadnutí. Novinárov upozornil, že ide o obranné cvičenie, ktoré nie je namierené proti žiadnej krajine, a spresnil, že Rusko dostalo pozvánku, aby na manévre poslalo pozorovateľov.

 

Cvičenie NATO sa uskutoční dva mesiace po tom, ako Rusko v auguste usporiadalo na východe krajiny obrovské vojenské manévre, na ktorých sa podľa Moskvy zúčastnilo približne 300.000 vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona