Stoltenberg: Nikto nemá právo brániť Čiernej Hore v členstve v NATO

NETKY.SK • 23 November 2016, 17:41 • 2 min
Stoltenberg: Nikto nemá právo brániť Čiernej Hore v členstve v NATO

BRUSEL - Nikto nemá právo brániť Čiernej Hore v tom, aby sa stala členom Severoatlantickej aliancie, či ani nijakým spôsobom zasahovať do volieb v balkánskych štátoch. Povedal to dnes podľa agentúry AP generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

slovakia

left justify in out

Stoltenberg ďalej uviedol, že o členstve Čiernej Hory môže rozhodnúť výhradne 28 členských štátov NATO a tiež samotná krajina. "Je na nás, aby sme rozhodli a my sme Čiernu Horu pozvali," dodal šéf NATO.

 

Čiernohorské úrady momentálne v súvislosti s údajným pokusom o štátny prevrat, ku ktorému malo dôjsť počas októbrových parlamentných volieb, prešetrujú dovedna 21 ľudí vrátane dvoch Rusov a troch Srbov.

 

Tamojšia prokuratúra zároveň nedávno uviedla, že doterajšie vyšetrovanie ju viedlo k záveru, že za pokusom o puč stáli ruskí nacionalisti. Tí údajne vytvorili zločineckú skupinu so zámerom obsadiť v deň volieb 16. októbra parlament v Podgorici a zavraždiť premiéra Mila Djukanoviča. Následne by moc v krajine prevzali proruské sily, ktoré sú proti členstvu v NATO.

 

Stoltenberg dnes povedal, že "akékoľvek zasahovanie do volieb suverénnych štátov je absolútne neprijateľné" a uvítal vyšetrovanie, ktoré vo veci zmareného puču prebieha v Čiernej Hore a Srbsku. Zdôraznil tiež, že proces prístupových rokovaní s Čiernou Horou napreduje a krajina sa už čoskoro stane členom NATO.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies