Stoltenberg navštívi prvýkrát ako šéf NATO Ukrajinu ešte tento mesiac

NETKY.SK • 7 September 2015, 15:51 • 2 min
Stoltenberg navštívi prvýkrát ako šéf NATO Ukrajinu ešte tento mesiac

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg navštívi ešte do konca septembra Ukrajinu. Bude to jeho prvá návšteva Ukrajiny od nástupu na čelo Severoatlantickej aliancie v októbri 2014. Stoltenberg to potvrdil po stretnutí so šéfom ukrajinskej diplomacie Pavlom Klimkinom v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Ukrajina, ktorá nie je členom NATO, sa teší hlasnej podpore zo strany aliancie po vypuknutí konfliktu na východe krajiny, kde proti vláde v Kyjeve bojujú proruskí povstalci. Klimkin pre tlačovú agentúru DPA uviedol, že termín Stoltenbergovej návštevy v Kyjeve bude spresnený v najbližších dňoch. Očakáva sa, že šéf aliancie sa spolu s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom zúčastní na otvorení tohtoročného cvičenia civilného núdzového plánovania. Rovnako by sa mal zúčastniť aj na zasadnutí Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, čo bude po prvýkrát v histórii vzťahov medzi NATO a Ukrajinou.

 

"Budeme schvaľovať celú sériu strategických dokumentov, vrátane vojenskej doktríny," pripomenul Klimkin. Dodal, že Stoltenbergova návšteva by mala pripraviť pôdu pre otvorenie veľvyslanectva NATO na Ukrajine. Ukrajinská strana podľa Klimkina tiež dúfa, že NATO jej pomôže s novými projektmi v oblastiach, ako sú strategické komunikácie, odmínovanie oblastí zamorených nevybuchnutou alebo nastraženou muníciou. Kyjev si od užšej spolupráce s alianciou sľubuje aj výraznejšie podporovanie ukrajinského námorníctva.

 

Šéf ukrajinskej diplomacie sa v Bruseli stretol aj s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicou Mogheriniovou. Diskutovali o najnovšom vývoji v Donbase na východe Ukrajiny a o realizácii dohody o prímerí.

 

Klimkina v Bruseli čakajú ešte rokovania s ruským ministrom pre hospodársky rozvoj Alexejom Uľukajevom a eurokomisárkou pre obchod Ceciliou Malmströmovou. Témou ich rozhovorov bude dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou, ktorej zavedenie bolo odložené kvôli obavám Ruska z možného negatívneho vplyvu na ruskú ekonomiku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies