Stoltenberg: NATO zaznamenalo už vyše 400 priblížení ruských lietadiel

NETKY.SK • 20 November 2014, 17:05 • 2 min
Stoltenberg: NATO zaznamenalo už vyše 400 priblížení ruských lietadiel

BRUSEL/ TALLINN - Severoatlantická aliancia zaznamenala od začiatku roka už vyše 400 incidentov, počas ktorých sa ruské lietadlá priblížili k európskemu vzdušnému priestoru.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého ide o 50-percentný nárast takýchto incidentov oproti vlaňajšku. Píše o tom agentúra DPA.
     

"V Baltskom mori, Nórskom mori, v Čiernom mori a vo vzdušnom priestore v okolí NATO vidíme zvýšenú vojenskú aktivitu Ruska vo vzdušnom priestore," uviedol počas návštevy Estónska Stoltenberg. Podľa jeho slov to pripomína počínanie Sovietskeho zväzu v časoch studenej vojny.
     

Ruské lietadlá neoznamujú svoje letové plány, vypínajú transpondéry a nekomunikujú s civilnými dispečermi. "Tieto lety sú neospravedlniteľné a predstavujú riziko pre bežnú leteckú dopravu," zdôraznil šéf NATO.  
     

Väčšina z takýchto letov bola zaznamenaná v medzinárodnom vzdušnom priestore. K narušeniu letového priestoru NATO došlo len vo "veľmi obmedzenom počte" prípadov. 
     

Od začiatku roka 2014 museli lietadlá NATO vzlietnuť voči ruským lietadlám už viac ako 400-krát. Aliancia musela v rovnakom období nasadiť na svojich východných hraniciach päťkrát viac lietadiel. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies