Stoltenberg: NATO rešpektuje medzinárodné právo zakazujúce mučenie

NETKY.SK • 26 Január 2017, 18:31 • 2 min
Stoltenberg: NATO rešpektuje medzinárodné právo zakazujúce mučenie

BRUSEL - Severoatlantická aliancia bude rešpektovať normy medzinárodného práva, ktoré zakazujú mučenie. Uviedol to dnes v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

slovakia

left justify in out

Šéf aliancie to uviedol v reakcii na vyhlásenie nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého "je mučenie účinné". Trump naposledy v stredu zopakoval svoje tvrdenie o "nepochybnej" efektivite tzv. waterboardingu, mučenia simulovaným topením.

 

"Všetky operácie NATO sú vykonávané v súlade s medzinárodným právom - to bol prípad všetkých našich vojenských operácií v minulých rokoch. Takáto je a taká zostane politika NATO," spresnil Stoltenberg počas tlačovej konferencie.

 

Trump v nedávnom rozhovore pre televízny kanál ABC uviedol, že súhlasí s použitím mučenia na teroristov. "Keď Islamský štát robí veci nevídané od stredoveku, nemám podporovať waterboarding? Pokiaľ ide o mňa, musíme na oheň odpovedať ohňom," povedal Trump, ktorý priznal, že od vyšších dôstojníkov spravodajských služieb dostal záruky, že mučenie "zaručene" pôsobí.

 

Predošlý americký prezident Barack Obama v roku 2009 nariadil zavretie tajných väzníc pre podozrivých z terorizmu a skoncovanie s praktikami mučenia.

 

Trump už počas predvolebnej kampane naznačoval, že by bol ochotný znovu zaviesť tzv. waterboarding pri vypočúvaní osôb podozrivých z terorizmu. Podľa denníka New York Times už v rámci Trumpovej vlády koluje návrh prezidentského nariadenia o preskúmaní vypočúvacích techník a možnom znovuotvorení tajných väzníc CIA v zahraničí.

 

Ženevská dohoda o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami z roku 1949 zakazuje používanie mučenia a ďalších surových praktík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies