Stoltenberg: NATO poskytne v prípade potreby pomoc Turecku

NETKY.SK • 12 Október 2015, 16:09 • 2 min
Stoltenberg: NATO poskytne v prípade potreby pomoc Turecku

STAVAGER - Severoatlantická aliancia poskytne v prípade potreby pomoc Turecku, ktoré je jeho členským štátom.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg niekoľko dní po tom, ako ruské vojenské lietadlá, ktoré vykonávajú nálety v Sýrii, narušili vzdušný priestor Turecka.

 

Na otázku, či je NATO pripravené brániť svojho spojenca Turecko, Stoltenberg odpovedal: "Turecko je silným spojencom a má druhú najväčšiu armádu (v rámci aliancie)," uviedol pre agentúru Reuters Soltenberg. "Majú schopné letectvo, takže turecké ozbrojené sily sú armádou prvej reakcie, avšak úlohou NATO je v prípade potreby poskytnúť im pomoc a podporu", dodal počas svojej návštevy rodného Nórska generálny tajomník NATO.

 

Stoltenberg tiež vyzval Turecko, aby si vo svojich reakciách na teroristické útoky zachovávalo "primeranosť" aj napriek tomu, že v dôsledku krízy na Blízkom východe utrpelo zo všetkých členských krajín NATO najväčšie škody.

 

"Došlo tam k niekoľkým teroristickým útokom. (Turecko) má právo brániť sa, avšak, samozrejme, očakávam, že jeho reakcia bude primeraná," povedal Stoltenberg po tom, ako dvaja samovražední atentátnici zabili v sobotu v tureckej metropole Ankara 97 ľudí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona