Stoltenberg: NATO bude schvaľovať vyslanie štyroch práporov do Pobaltia a Poľska

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 14:35 • 2 min
Stoltenberg: NATO bude schvaľovať vyslanie štyroch práporov do Pobaltia a Poľska

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes zverejnil, že NATO tento týždeň odsúhlasí vyslanie štyroch mnohonárodných práporov do pobaltských štátov a Poľska, aby posilnili ich obranu voči Rusku.

slovakia

left justify in out

Stoltenberg spresnil, že ministri obrany členských štátov schválila tento plán na svojom zasadnutí, ktoré sa začne v utorok v Bruseli.

 

Estónsko, Litva, Lotyšsko a Poľsko sú štyrmi členmi aliancie, ktoré sa cítia Ruskom ohrozené najviac. Ich ozbrojené sily budú preto posilnené o "robustný mnohonárodný prápor", uviedol Stoltenberg na dnešnej tlačovej konferencii v Bruseli. Bude to podľa jeho slov "jasný signál, že aliancia je pripravená chrániť každého spojenca".

 

Dodal, že NATO zatiaľ nerozhodlo o dĺžke trvania dislokácie práporov, ktorá nebude stála, ale vojaci budú medzi hostiteľskými krajinami rotovať. Práporom budú veliť dôstojníci NATO.

 

Ochotu stať sa zastrešujúcou krajinou pre tri prápory už vyjadrili Spojené štáty, Británia a Nemecko. Nie je zatiaľ jasné, ktorá z členských krajín NATO bude kľúčovou silou v štvrtom z nich.

Stoltenberg uviedol, že NATO študuje možnosti zvolania zasadnutia Rady NATO-Rusko ešte pred summitom aliancie, ktorý sa uskutoční vo Varšave 8. a 9. júla tohto roku.

 

Podľa Stoltenberga by ministri obrany členských krajín NATO mali v stredu schváliť balík opatrení na podporu Ukrajiny. Má ísť o "politickú a praktickú podporu" Ukrajine, ktorú však Stoltenberg odmietol bližšie špecifikovať s tým, že treba počkať na výsledok diskusie ministrov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies