Stoltenberg: Misia NATO bude zachránených migrantov vracať späť do Turecka

NETKY.SK • 25 Február 2016, 11:35 • 2 min
Stoltenberg: Misia NATO bude zachránených migrantov vracať späť do Turecka

BRUSEL - Plavidlá novej monitorovacej misie NATO v Egejskom mori nebudú zasahovať voči člnom s migrantmi. Utečencov, ktorým poskytnú pomoc v rámci záchranných operácií, však budú vracať naspäť do Turecka, uviedol dnes šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

slovakia

left justify in out

"Úlohou NATO nie je vracať člny späť. Budeme poskytovať informácie zásadného významu, aby sme umožnili efektívnejšie vykonávanie úloh gréckej a tureckej pobrežnej stráži, a tiež agentúre Frontex," konštatoval Stoltenberg v tlačovom vyhlásení, v ktorom informoval o finalizácii detailov misie.

 

Vyslanie námornej misie NATO do Egejského mora v rámci boja proti pašerákom migrantov a zločineckým sieťam v princípe schválili pred dvoma týždňami ministri obrany 28 členských krajín NATO. Podrobnosti týkajúce sa fungovania misie sa však dopracovali až teraz, keďže Ankara najskôr neprejavila ochotu prijímať všetkých zachránených migrantov, uviedla agentúra DPA.

 

"V prípade záchrany osôb prichádzajúcich cez Turecko ich dopravíme naspäť do Turecka," uvádza sa vo vyhlásení Jensa Stoltenberga. Šéf NATO súčasne zdôraznil, že pomoc ľuďom, ktorí sa na mori dostanú do ohrozenia života, majú v súlade s medzinárodným právom všetky plavidlá nachádzajúce sa v danej oblasti.

 

Počas uplynulého víkendu aliancia oznámila, že do medzinárodných vôd medzi Gréckom a Tureckom doplávali štyri lode misie NATO, ktoré začali pod nemeckým velením plniť "bežné prieskumné, monitorovacie a strážne úlohy". V posádkach plavidiel sa nachádzajú občania Kanady, Grécka či Turecka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies