Stoltenberg: Medzi nelegálnymi utečencami v Stredomorí môžu byť aj teroristi

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 15:32 • 2 min
Stoltenberg: Medzi nelegálnymi utečencami v Stredomorí môžu byť aj teroristi

BRUSEL - Medzi prisťahovalcami, ktorí sa snažia dostať sa nelegálne cez Stredozemné more do Európy sa môžu skrývať teroristi a džihádisti. Uviedol dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred ministrami zahraničných vecí a obrany členských krajín EÚ v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Stoltenberg vystúpil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci, ktorá je zameraná na obrannú politiku. 
     

"Je to ľudská tragédia. Ľudia prichádzajú o život v snahe prekonať Stredozemné more. Je dôležité, aby EÚ konala," uviedol Stoltenberg v súvislosti s nekončiacim prílivom utečencov z Afriky. Šéf NATO privítal vytvorenie spoločnej európskej námornej operácie, ktorej názov by mal byť Navfor Med a ktorej cieľom je zastaviť činnosť pašerákov ľudí v Stredomorí.
     

Operácie Navfor Med by mala byť riadená z centrály v Ríme. Jej veliteľom, ako naznačili niektoré diplomatické zdroje EÚ, by mal byť taliansky admirál Enrico Credendino. Francúzsko, Británia, Nemecko, Taliansko a Španielsko sľúbili poskytnúť lode pre túto operáciu, kým Poľsko a Slovinsko sú ochotné dodať hliadkovacie lietadlá a vrtuľníky.
     

Stoltenberg zároveň upozornil, že jedným z problémov, ktorým musí EÚ čeliť, je, že na lodiach prevážajúcich utečencov z Afriky do Európy môžu byť aj zahraniční bojovníci, teroristi, ktorí sa skryjú medzi prisťahovalcov. 
     

Ministri zahraničných vecí a obrany z členských krajín EÚ v priebehu dnešného dňa by mali oficiálne oznámiť vytvorenie spoločnej námornej misie. 
     

Stoltenberg v prejave pred ministrami zdôraznil, že je nevyhnutné rôznymi spôsobmi reagovať na hrozby spojené s prílivom utečencov. Podľa jeho slov sa NATO snaží nájsť riešenie problému masovej nelegálnej migrácie priamo pri jeho zdroji, a to prostredníctvom spolupráce s partnermi na Blízkom východe a v regióne severnej Afriky. Pomoc NATO pozostáva v podpore kapacít, ktoré majú viesť k obnoveniu stability v krajinách pôvodu utečencov.
     

Na druhej strane Stoltenberg neodpovedal na novinárske otázky, či Severoatlantická aliancia cez svoje zdroje a siete pomôže Európanom získavať dôverné informácie o obchodovaní s ľuďmi, ktoré by boli prínosom pre spoločnú európsku námornú operáciu v Stredomorí. V reakcii na túto otázku uviedol, že  ide o  operáciu, ktorá spadá skôr do kompetencií EÚ ako NATO, lebo stredobodom operácie sú zločinecké siete, kontrola hraníc a imigrácia.
     

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová pred zasadnutím Rady EÚ uviedla, že Európska únia by námornú operáciu proti sieťam pašerákov ľudí v Stredomorí mohla spustiť už v najbližších týždňoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies