Stoltenberg kritizuje kosovský návrh na vytvorenie vlastnej armády ako neužitočný

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 14:56 • 2 min
Stoltenberg kritizuje kosovský návrh na vytvorenie vlastnej armády ako neužitočný

BRUSEL - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyjadril dnes obavy v súvislosti s návrhom kosovského prezidenta Hashima Thaciho na pretransformovanie súčasných "bezpečnostných síl" Kosova do podoby armády.

slovakia

left justify in out

Šéf aliancie v správe pre médiá uviedol, že dnes hovoril s kosovským prezidentom Hashimom Thacim, ako aj s premiérom Isom Mustafom, aby im tlmočil vážne obavy spojencov v NATO ohľadom najnovších návrhov na transformáciu Kosovských bezpečnostných síl (KSF) do podoby regulárnych ozbrojených síl bez toho, aby došlo k potrebným ústavným zmenám.

 

"Dal som jasne najavo, že takéto jednostranné kroky sú neužitočné, a vyzval som kosovské úrady, aby boli v úzkom kontakte s Belehradom," uviedol Stoltenberg.

 

NATO v posledných rokoch podporovala vývoj KSF ako profesionálneho a multietnického útvaru bezpečnostných síl.

 

Štruktúra, mandát a poslanie KSF sú záležitosťou miestnych kosovských orgánov. Ak by sa však mandát KSF mal zmeniť do podoby armádnych síl, NATO bude musieť prehodnotiť mieru svojej angažovanosti v Kosove, najmä pokiaľ ide o budovanie svojich kapacít v tejto oblasti.

 

Stoltenberg dodal, že ohľadom tejto záležitosti je v úzkom kontakte aj s predstaviteľmi Európskej únie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies